Home Overzicht Corporaties moeten hitteprobleem woningen oplossen

Corporaties moeten hitteprobleem woningen oplossen

0
Het woongebouw aan het Klapmutsenveem.

Ymere moet het hitteprobleem bij nieuwbouwwoningen op IJburg oplossen. Dat is de uitspraak van de rechter bij een kort geding dat de bewoners samen met !WOON hadden aangespannen. Bij een beetje zon is het in de woningen ondraaglijk. Ook in een complex aan de Klapmutsenveem in het Oostelijk Havengebied hebben bewoners het veel te warm. Net als voor de hittewoning op IJburg komt er onderzoek naar oorzaken en oplossingen. Alles bij elkaar gaat het om een groot aantal woningen.

Y Ymere moet aan de slag met woningen waar het door de zon te heet wordt. Deze hittewoningen op IJburg zijn prima geïsoleerd maar slecht gekoeld. Daardoor wordt de binnentemperatuur bij een beetje zon ondraaglijk. Omdat er geen oplossing kwam zijn enkele bewoners naar de rechter gestapt. Deze gaf Ymere al tijdens de zitting opdracht de oorzaak te onderzoeken en actie te ondernemen.

De zitting van het kort geding is door !WOON als bijzonder ervaren. De advocaat van Ymere meende dat ‘deze mensen blij moeten zijn met hun lage energierekening’. Ook vond hij de eerder door de huurcommmissie uitgesproken huurkorting van 20 procent ‘wel een mooie compensatie’. De rechter was not amused over deze opstelling en zowel de advocaat als Ymere kregen stevige tegenwind. Al tijdens de zitting liet de rechter weten dat er sprake is van een gebrek dat niet acceptabel is. ‘Linksom of rechtsom, u dient het op te lossen.’

Veel te warm is het ook in een woongebouw van Stadgenoot aan de Klapmutsenveem in het Oostelijk Havengebied. Ook daar zijn de woningen goed geïsoleerd, maar slecht gekoeld als de zon er op staat. Op advies van !WOON heeft de bewonerscommissie een enquête gehouden om te zien hoeveel mensen nu last hebben en welke woningen het betreft. Over de resultaten is de commissie met verhuurder Stadgenoot in gesprek gegaan. Ook daar is voorgesteld een onderzoek te doen naar oorzaken en oplossingen.