Home Geluiden uit Oost Cruquius bomenvrij. Heel Cruquius Huilt

Cruquius bomenvrij. Heel Cruquius Huilt

0
Toen en nu...

Het moet eind jaren vijftig zijn geweest dat deze bomen aan de Cruquiusweg geplant zijn. In die vijftig jaar zijn ze uitgegroeid tot deze beeldbepalende bomen die hoog boven de buurt uittorenden.

Inmiddels zijn ze historie; deze week zijn ze in opdracht van de gemeente gekapt om plaats te maken voor (gas?)leidingen van Liander. De ingenieurs konden geen andere oplossing vinden! Gasleidingen zijn zelfs in 2021 belangrijker dan groen.

Waar de bomen 50 jaar de buurt hebben veraangenaamd, zijn ze in een week weggevaagd.

Cruquius is een woonwijk geworden en door de kap is het leefmilieu in de wijk ernstig aangetast. De wijk heeft nog welgeteld vijf volwassen bomen. Geen hoopvolle zaak.

Even verderop in de wijk: wat de herontwikkeling voor de ‘houtopstand’ betekent, maken de bovenstaande foto’s duidelijk. Het groen rond de verffabriek verdween totaal.

De herplant staat pas in de planning voor na 2025 en de bomen die dan geplaatst worden hebben een ander soort en  kaliber en zullen nooit meer zo uitgroeien.

Bomen met een diameter van 1 meter rücksichtslos afgezaagd. De straatveger hoeft straks in Cruquius geen blad meer op te vegen want er zijn geen bomen meer.

Omdat veel veel appartementen nog niet opgeleverd waren, wisten veel nieuwe bewoners niets over dit voornemen en waren duidelijk aangeslagen.

Bij de komende zomers hebben de bewoners van Cruquius geen schaduw van bomen en moeten zelf maar bekijken hoe ze de warmte verwerken.

Bij de komende zomers hebben de bewoners van Cruquius geen schaduw van bomen en moeten zelf maar bekijken hoe ze de warmte verwerken.

Interview en samenstelling Leon Paquay
Muziek Pete Seegers – the wood chopping song