Home Kunst Culturele ontmoetingsplek Factor IJ is nu – een beetje – open

Culturele ontmoetingsplek Factor IJ is nu – een beetje – open

0

Factor IJ, de kunstuitleen en culturele ontmoetingsplek op IJburg is open. Je kunt er kunst lenen of kopen of een keus maken in de designshop. Exposities zijn er weer als de kunstinstellingen en musea weer open mogen. Wellicht is dat halverwege mei. Dan staat een expositie met werk van Casper Braat op het programma.

Het zit niet Factor IJ niet mee. Na de verhuizing van Oostpoort naar IJburg moest de deur van het nieuw-ingerichte pand gesloten blijven. De lockdown verhinderde de opening in februari en daarmee de openingsexpositie van de jonge Amsterdamse kunstenaar Casper Braat. Nu de winkels weer open mogen heeft ook Factor IJ de deuren geopend.

‘Factor IJ’, de opvolger van CBK Amsterdam in Oostpoort, is op de eerste plaats een kunstuitleen, maar moet ook een levendige, dynamische ontmoetingsplek worden waar alles draait om kunst en eigentijds design. Het is een kunstuitleen en culturele ontmoetingsplek in één. Directeur Nienke Bruin verwoordde het eerder als volgt: ‘Factor IJ wordt geen grijze galerie waar iemand het na vijf minuten alweer gezien heeft en de deur uitloopt, maar een soort huiskamer voor de kunst: gezellig, maar bovenal stijlvol. En niet te braaf graag, daar ben ik allergisch voor: het getoonde mag best een beetje schuren.’

Factor IJ nodigt je nu uit om kunst onderdeel te maken van je dagelijks leven. De unieke hedendaagse kunst- en designcollectie met ruim 4.000 kunstwerken van voornamelijk Amsterdamse kunstenaars biedt volop inspiratie. Het is daarmee mogelijk onderscheidende kunst en design te ervaren, te beleven en mee te nemen naar je eigen huis. Je huurt of koopt simpel en betaalbaar je favoriete kunstwerk en creëert hiermee je eigen persoonlijke sfeer in je woonomgeving.