Home Dwars nieuws Cursus Journalistiek schrijven van oost-online

Cursus Journalistiek schrijven van oost-online

0

Nieuwsgierige mensen met een vlotte pen krijgen bij oost-online de ruimte via de cursus Journalistiek schrijven. Potentiële reporters, verslaggevers, fotografen en interviewers krijgen een springplank aangeboden in de vorm van een gedegen korte opleiding, gegeven door mensen uit het vak.

Martien van Oorsouw | Foto Sam Schuman | Dwars

Hester heeft de cursus gevolgd en kijkt daar met plezier op terug: ‘Je krijgt het vak geleerd van rotten uit het vak. Ook worden vaak gastsprekers met een bepaald specialisme ingezet.’ Naast de vele nieuwsberichten en reportages die Hester sindsdien voor oost-online gemaakt heeft, kon ze haar hart ophalen aan de lange artikelen over haar favoriete bands uit de jaren 80 die in Q-Factory optraden. Ook was ze een tijd onze vaste reporter voor Artis. Een nieuwe baan zet haar activiteiten voor oost-online voorlopig op een zacht pitje. Maar hoe druk ze ook is, zodra ze vanuit Zuid de Berlagebrug oversteekt verandert ze weer in de naar nieuws speurende journalist.

Lewis Daniëls nam twee jaar geleden contact op met de vraag of oost-online aandacht kon besteden aan ijshockey. ‘De hoofdredacteur vroeg of ik de wedstrijden wilde verslaan. Schrijfervaring had ik wel, want ik was ooit journalist. Van ijshockey wist ik niets, maar de ijshockeyclub praatte mij bij. Sindsdien zijn de wedstrijdverslagen vast onderdeel van de weekendpublicaties op oost-online. Buiten het seizoen behandel ik andere onderwerpen, nu met de coronacrisis als rode draad.’

‘oost-online geeft veel vrijheid en ruimte voor eigen inbreng’, vervolgt hij. ‘De omgang is informeel en amicaal. Beginnend schrijvers kunnen een cursus volgen en worden goed begeleid door de eindredacteur. De redactie komt bovendien regelmatig bij elkaar, waardoor ontwikkelingen snel kunnen worden opgepikt. Daardoor is oost-online de meest actuele nieuwskrant door en voor oostelijk Amsterdam.’ De crisis maakt inventief. ‘Ik heb voorgesteld korte nieuwsberichten te publiceren.’ Onder de naam Kort nieuws staan die nu op de voorpagina. Het verslag van de eerste oefenwedstrijd van de Tigers onder 19 staat alweer op oost-online.

In september is alweer de vierde editie van de cursus gestart. De belangstelling was groot en door de coronacrisis moest het aantal deelnemers worden beperkt. Dat leverde teleurstelling op. Daarom hebben we nu al een vijfde cursus gepland. De eerste inschrijvingen zijn al binnen.