Home Overzicht Dagboek van een zelfbouwer

Dagboek van een zelfbouwer

0

Een eigen huis ontwerpen en laten bouwen is niet voor iedereen weggelegd. In de eerste plaats vanwege de financiën. Maar het ontbreekt ook vaak aan technische kennis en de tijd om architecten en aannemers aan te sturen. Drie argumenten om het niet te doen. Maar toch doen we het, we zijn Zelfbouwers!

Yvonne Schreuder | Foto Arjen Poortman | IJopener

Bouwgroep CrowdBuilding ONE zoekt bouwgroepleden voor duurzaam project op Centrumeiland, IJburg. CrowdBuilding ONE biedt op kavel 07-01 ruimte voor dertig tot veertig duurzame koopappartementen. Hiervoor zoeken wij mensen die samen met ons en hun toekomstige buren een mooi plan willen maken. Lijkt het je wat? Schrijf je dan snel in!

Lijkt het je wat?!? Nog voordat ik de oproep heb uitgelezen, heb ik me al aangemeld en er blijken nog plaatsen vrij te zijn in de groep. Van de ene op de andere dag ben ik een Zelfbouwer! Wow, dat klinkt interessant. Ouders, schoonouders, vriendinnen, ik vertel het aan iedereen die het maar horen wil. We gaan een huis kopen in Amsterdam, op ons geliefde IJburg en dan ook nog eens zelf ontwerpen. Een vriendin van me begint er als eerste over: ‘Zeg Yvon, op die website staat dat je samen met je toekomstige buren gaat ontwerpen hè? Die mensen ken je toch nog niet?’ Het dringt ineens tot me door en, heel eerlijk, het zweet breekt me een beetje uit. Een van de grootste projecten ooit, waarbij mijn vriend en ik soms al blij zijn dat we het met elkaar eens zijn, ga ik nu dus aan met wildvreemde mensen.

Is dit wel zo’n goed idee?
Tijd om te praten met CrowdBuilding, de organisatie die onze bouwgroep begeleidt. Ik spreek af met Marjolein Smeele, community manager, en Tymen Reijnders, proces manager bij CrowdBuilding. Ik steek meteen van wal. Wat als het niet klikt of als er meningsverschillen of conflicten ontstaan? Komt dit wel goed? Tymen vertelt dat er in een grote groep vanzelfsprekend meningsverschillen voorkomen. Over collectieve functies, verschillen in smaak, of over individuele woonwensen die niet passen in het geheel. ‘Wat voor jouw individuele woning het beste werkt, kan heel nadelig zijn voor je buren. Het is belangrijk dat iedereen beseft dat dit erbij hoort, en dat misschien niet alles mogelijk is.’ Toch vraag ik me af hoe dan uiteindelijk besluiten worden genomen. Marjolein legt uit dat dit uiteindelijk vaak gebeurt op basis van meerderheid van stemmen. Het kan ook voorkomen dat CrowdBuilding beslist na alle wensen van de bewoners en het advies van alle adviseurs te hebben geïnventariseerd.

Workshops en online community
Ik voel me gerustgesteld, maar toch vraag ik me af hoe het in de praktijk nu loopt en of iedereen wel voldoende de ruimte krijgt om zijn/ haar mening te uiten. Dit vormt zich volgens Tymen meestal vanzelf: ‘In iedere groep zitten mensen die veel op de voorgrond treden en ook mensen die wat meer afwachten. Tijdens workshops letten we daar natuurlijk op en vragen we naar de input van álle aanwezigen.’ Voor mensen die het fijn vinden om soms even iets langer over dingen na te denken, is de online community bovendien ook handig. Marjolein loodst me door de website: ‘Je kunt hier thuis vanaf de bank verslagen van presentaties en workshops terugkijken, je favoriete pinterest-afbeeldingen van gevels of daktuinen uploaden, frequently asked questions terugvinden, vragen stellen of polls invullen.’

CrowdBuilding is onderdeel van Space&Matter. Deze organisatie bestaat tien jaar en houdt zich bezig met gebiedsontwikkelings strategieën, de bouw van online platforms en het begeleiden van bouwgroepen bij het ontwikkelen en ontwerpen van hun toekomstige woongebouw. Naast kavel 07-01 begeleidt CrowdBuilding momenteel ook nog een ander project op Centrumeiland: Wij_land.

Teleurstellingen en yes-momenten
‘Je gaat als mede-opdrachtgever een leuke en spannende tijd tegemoet. De weg van de eerste schets tot aan de oplevering van je eigen woning in een collectief woongebouw is hobbelig en gaat gepaard met teleurstellingen en yes-momenten. Wanneer je een bestaande woning koopt, maak je dat proces niet mee’, benadrukt Tymen. En dat is inderdaad de crux. Als we een bestaande woning zouden kopen, dan zou dat natuurljik ook spannend zijn, maar we zouden dan geen zelfbouwers zijn. En dat zijn we nu wel voor de komende drie jaar, in voor- en tegenspoed