Home Overzicht Dansperformance Uniform, een ode aan de meeloper

Dansperformance Uniform, een ode aan de meeloper

0
Foto Guido Bosua

De voorstelling Uniform was een succes op Oerol, Terschelling in 2018 en wordt nu op veler verzoek hernomen. Uniform is een dansperformance over de kracht van het collectief, een ode aan de meeloper. Nastaran Razawi Khorasani is maker van de voorstelling, Jimi Zoet componeerde er een lange dancetrack bij. Op donderdag 26 maart is de voorstelling van Maas theater en dans te zien in Compagnietheater. Een interview met de maker.

Uit | Redactie | Foto Guido Bosua

Waarom wilde je het over dit onderwerp hebben?
‘We zijn voortdurend bezig met wie we zelf zijn, willen ons geluid laten horen. Dat is echt iets van deze tijd. Ik  heb bewondering voor mensen die zichzelf durven te vergeten en helemaal kunnen opgaan in een groep. Op social media gaat het ook voortdurend om het eindeloos profileren van jezelf. Ik ben daar wel een beetje klaar mee. En ik merk om me heen dat meer mensen er zo over denken. In Uniform doen we een poging om die nieuwe afkeer van het ego te laten zien.’

Met demonstraties wereldwijd is het thema collectiviteit is ook erg actueel.
‘Ik heb het idee dat dit thema momenteel de jeugd en volwassenen meer dan ooit aanspreekt. Bij de milieuprotesten in Nederland zie je allemaal jonge mensen strijden voor een groter geheel. En ook in mijn geboorteland Iran zie je groepen jonge mensen de straat opgaan om te demonstreren. Dat kwam samen met waar we het in de voorstelling over hebben, over de noodzaak om het individuele geluk los te laten en te strijden voor het grotere plaatje, voor het gezamenlijke geluk.’

Waar komt de inspiratie voor Uniform vandaan?
‘Mijn eerste inspiratiebron is volksdans, omdat dat voor mij een ultieme manier is om jezelf te vergeten en om samen te zijn. Ik heb een grote liefde voor volksdansen, ik deed dat als kind al. Het dwingt je in de pas te blijven. We tonen ook de schaduwkant van het collectief. We pellen tijdens de voorstelling onze identiteit af tot we uiteindelijk niets zijn, tot we een streepje zijn.’

Is jouw Iraanse afkomst nog van invloed?
‘Ik had wilde plannen om verschillende volksdansen te tonen, maar ik kwam steeds terug bij de dansen uit het Midden-Oosten. Dat vloeit ook door mijn aderen. Als ik met mijn familie zo’n dans doe op een bruiloft, dan is dat een gelukzalig samenzijn. Iedereen wordt vrolijk en blij, er komt een bepaalde energie los die ik alleen daar kan ervaren. Die energie voel ik minder als ik hier in mijn eentje in een club sta te dansen.’

Uniform in Compagnietheater op donderdag 26 maart om 19.30 uur | Tickets vanaf € 12,50 | 020 520 5310 | compagnietheater.nl

Check www.maastd.nl/uniform