Home Dwars nieuws In talkshow: Discussiëren kun je leren

In talkshow: Discussiëren kun je leren

0

Dwars door Oost in de Jungle heeft op donderdag 12 maart als thema onderwijs in Oost. In het gebouw van de Q Factory huist Stichting Discussiëren Kun Je Leren. (DKJL) Initiatiefnemer Chantal Deken komt vertellen over deze effectieve vorm van burgerschap voor jonge mensen in het onderwijs.

Lennie Haarsma

DKJL maakt maatschappelijke thema’s bespreekbaar en biedt kinderen en jongeren van 6 tot 26 jaar een podium om hun stem te laten horen. Steeds vaker mijden docenten thema’s als aanslagen, homoseksualiteit of vrijheid van meningsuiting uit angst voor een botsing over waarden in de klas. Ook leerlingen zijn soms huiverig: ‘Maar juf, als we discussiëren krijgen we toch ruzie?’ Gevoelige vragen als: ‘Voel je je veilig om uit de kast te komen?’ en ‘Gaan religie en homoseksualiteit samen?’ gaat DKJL niet uit de weg.

DKJL helpt leerkrachten, leerlingen en ouders discussievaardigheden onder de knie te krijgen. Volwassenen worden uitgenodigd om een ontmoeting aan te gaan en organisaties worden geprikkeld om naar kinderen te luisteren en om hen vraagstukken voor te leggen die van invloed zijn op hun toekomst. De methode past in het curriculum Nederlands, maatschappijleer en economie.

DKJL is sinds 2007 een begrip in Amsterdam en breidt zich als een olievlek uit over Nederland. Het aanbod van DKJL is heel divers: een lesprogramma, ondersteuning van de Amsterdamse kinderburgemeester en kinderraad, een training voor docenten en scholing on the job. Sinds 2008 organiseert DKJL met steun van de gemeente Amsterdam de Amsterdamse Debatbattle, een uniek evenement waar leerlingen van groep 7 hun mening geven over maatschappelijk relevante onderwerpen.

Talkshow Dwars door Oost in de Jungle, 12 maart, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Tweede van Swindenstraat 26

check: discussierenkunjeleren.nl