Home Dwars nieuws Dapperhart open: kom binnen op Dapperplein 45

Dapperhart open: kom binnen op Dapperplein 45

0

Samen de buurt verbeteren. Dat is de bedoeling van Dapperhart op Dapperplein 45. Het is een plek voor buurtbewoners die binnen kunnen lopen en met elkaar kennis maken. Maar ook samen de buurt verbeteren. Want nu is de samenhang weg als de markt ‘s avonds wordt opgeruimd, meent gebiedscoördinator Joost van der Kleyn. Een gesprek met stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter en enkele ambtenaren.

Brigitte Knor en Anita Boelsums | Dwars

Brigitte Knor sprak met mensen van het stadsdeel over Dapperhart, het centrum waar de komende tijd initiatieven voor de Dapperbuurt beginnen. Anita Boelsums ging er later vervolgens een kijkje nemen.

Samen de buurt verbeteren. Dat is de opzet van Dapperhart. U bent er elke week welkom van maandag tot en met donderdag tussen 9 en 17 uur. De naam Dapperhart is samen met buurtbewoners bedacht. ‘Streep het woord kantoor maar door,’ zegt stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter enthousiast. ‘In dit multiculturele centrum kan iedereen binnen lopen en met elkaar kennismaken. We willen een buurt waar buurtbewoners zich thuis voelen en waar veel te beleven is. Het stadsdeel geeft begeleiding!’

Burendagen
Ook gebiedscoördinator Joost van der Klein en gebiedsmakelaar Stephany van Veen zijn aanwezig. De gemeenteambtenaren zijn enthousiast: ‘Of je nu buurtbewoner of ondernemer bent, dit centrum is hét vertrekpunt om ideeën te realiseren en problemen op te lossen. Bijzonder is de samenwerking met instanties en organisaties. We hebben directe lijnen en kunnen daardoor preventief werken. Escalaties en onveiligheid worden daardoor voorkomen. Er is aandacht voor alle bevolkingsgroepen, culturen en leeftijden. We willen bevolkingsgroepen nader tot elkaar brengen met adviezen en activiteiten. Er zijn sport en spelmiddagen en er worden regelmatig burendagen georganiseerd.’

Ondernemers
Stephany van Veen voegt er aan toe: ‘Het project Dapper Durven Doen is vooral blij met ondernemers die duurzame en vernieuwende ideeën hebben. Jeugdwerkloosheid daalt door buurtbanen. Probleemjeugd krijgt preventief aandacht en kinderen krijgen meer verantwoordelijkheid door een eigen subsidiepotje want meer activiteiten voor kinderen geven een positief opgroeiklimaat.’

Kom binnen op Dapperplein 45

Het is donderdagmiddag 12.30 uur op een zonnige markt en ik hoor het geluid van krijsende meeuwen die verwachtingsvol rond de viskraam cirkelen. Nummer 45 staat er groot op een raam geschilderd en de rode loper met het bord ‘Welkom’ erop voor de deur maakt nog eens extra duidelijk dat iedereen van harte mag binnenkomen in het Dapperhart op het Dapperplein.

Het is een gezellig geroezemoes in de grote, prettig ogende ruimte. Een huiselijke zithoek, een bakfiets, standaards met folders, achterin wat bureaus en een enorme tafel waaraan vergaderd wordt. Ik tel zo’n 18 mensen. Onmiddellijk komt er iemand op me af. ‘Dat is de regel,’ legt Martien van Rijn, kartrekker van het project, uit. ‘Iedereen is altijd druk bezig, maar zodra er iemand uit de buurt binnenkomt, leggen we alles stil en vragen we hoe we die kunnen helpen. Op dit moment zitten medewerkers van Ymere en de gemeente rond de tafel. Ze overleggen over op te knappen huizen en het Dapperplein.

‘Dit kan ik doen’
Martien leidt me enthousiast rond. De muren en panelen zijn bedekt met vellen papier en grote foto’s waarop te zien is wat er allemaal plaatsvindt op deze samenwerkingsplek en vooral daarbuiten, in de buurt. Een enorme lange lap papier met tijdsplanning en activiteiten, een agenda, foto’s van opmerkelijke en lachwekkende situaties, white boards waar wensen en vragen over de buurt kunnen worden genoteerd, maar ook met het opschrift ‘Dit kan ik doen voor de buurt’. Er hangen grote handgeschreven lijsten met gemelde knelpunten en bereikte mijlpalen en helemaal leuk: roddels uit de buurt. ‘Heel belangrijk,’ lacht Martien. De ruimte bruist van energie.

Bloemen op tafel
Met de bakfiets gaan medewerkers de straat op. Zo maken ze nog makkelijker het idee duidelijk dat iedereen in de buurt kan helpen om de buurt zo goed mogelijk te maken. ‘We delen dan koffie uit en knopen praatjes aan,’ aldus Martien. Op de hoge tafel met daarop een plattegrond van de Dapperbuurt staat een mooie bos bloemen; elke week wordt er door de bloemenkraam zo’n bos bezorgd – voor een vriendenprijsje. Ernaast hangen post-its met ideeën van buurtbewoners. Alles is handig, effectief en prettig informeel in deze ruimte. Of ik een kopje thee wil? Nee, even geen tijd, ik wil gauw naar huis om mijn enthousiaste bevindingen voor Dwars op te schrijven. Maar ik kom gauw terug, een aanrader!