Home Dwars nieuws Rondje Oost in nostalgische tram

Rondje Oost in nostalgische tram

1

Ook het komende jaar zal er regelmatig een oude tram door Amsterdam Oost rijden. Nostalgische tramtochten onder de noemer ‘Rondje Oost’ zijn een initiatief van Victor van Wees.

Arie van Tol | Foto Victor van Wees | Dwars

De oude trams waarmee gereden wordt zijn van de GVB, altijd gaan er een wagenbestuurder en twee conducteurs mee. Aan boord zijn ook altijd AED / EHBO specialisten. De trams zijn 90 jaar oud, blauw, met een motorwagen en een bijwagen, en met open instap. Ze worden ter beschikking gesteld door het Rijdend Electrisch Trammuseum van Amsterdam.

Op zondag 29 maart staat de eerste rit van dit jaar gepland. Om 14 uur vertrekt dan de blauwe tram van het Amstelstation voor een Rondje Oost. Zo’n twee uur en twintig minuten duurt de rit. Niet alleen rijdt de passagier in de nostalgisch ouderwetse entourage langs vele Amsterdamse bezienswaardigheden, vooral ook de verhalen die daarbij worden verteld zijn meer dan de moeite waard.

Rondjes Oost gaan verder gereden worden op de zondagen 17 mei, 14 juni, 19 juli, 30 augustus, 13 september en 25 oktober. Op de donderdagen 26 november, 10 en 17 december worden met een iets minder oude, verwarmde tram zogeheten Lichtjesritten gereden. De feestelijk verlichte straten van Amsterdam vormen dan het decor, de ritten zijn dan natuurlijk ’s avonds. Behalve tramtochten organiseert Victor van Wees ook een drietal boottochten. Op donderdag 16 april en op donderdag 6 oktober vaart een boot de Amstelroute om Oost. De tocht duurt zo’n drieëneenhalf uur en vertrekt vanuit Diemen. En op donderdag 13 augustus is er dan ook nog een boottocht Sail!

Dat zijn zo de feiten van de evenementen die Victor van Wees als pure vrijwilliger organiseert. Er valt meer te zeggen en vooral meer te vertellen. Dat komt hij doen bij de talkshow van donderdag 13 februari in Jungle Amsterdam.

1 REACTIE

  1. Ik kan 13 februari niet aanwezig zijn bij/op Jungle Amsterdam.
    Maar ben zeer benieuwd naar de mogelijkheden om met de oude tram een rondje oost te doen. Ik zou dat graag een keer doen met man en kleinkinderen.
    We wonen allemaal in oost. Hoe zou ik hiervoor kunnen reserveren en betalen?
    Vriendelijke groet, Marielle A-Tjak