Home Overzicht Dat weerzinwekkende woord

Dat weerzinwekkende woord

1

In deze column wil ik een vlammend protest laten horen tegen een vorm van verloedering van onze cultuur die al jaren op sluipende wijze slinks in alle haarvaten van onze samenleving doordringt en nu ook postcodegebied 1018 heeft bereikt.

Het is tijd om hiertegen op te staan en onze stem luid en duidelijk te laten klinken. Met een eenduidige boodschap aan de verantwoordelijken zodat zij niet langer kunnen wegduiken voor wat zij aanrichten, maar overgaan tot actie om onze eisen te verwezenlijken. Onze boodschap is duidelijk en urgent: Zo kan het niet langer. Genoeg is genoeg. De maat is vol. Stop hiermee.

De gedachten schoten door mij heen toen ik nieuwsbrief 40 van buurtorganisatie 1018 las en er een grote woede zich van mij meester maakte. Daar stond in een onopvallend zinnetje dat wellicht velen in de haast zal ontgaan een woord dat oorzaak is van mijn immer stijgend ongenoegen.

Het gaat hier om een woord dat zo lelijk is, zo ongepast, zo vreemd voor een cultureel rijke buurt als de onze dat de duffe bureaucraat die dit verzonnen heeft door de bliksem of de toorn van de  almachtige moge worden getroffen .

Dat weerzinwekkende woord is knowledgemile.

Men bedoelt hiermee het gebied dat loopt van Amstelstation tot IJtunnel. Weesperplein en Weesperstraat maken er deel van uit, en die vallen onder ons geliefde en veelvuldig geprezen postcodegebied.

En dan is er opeens een of andere knurft die een deel van die idylle ruw verstoort met zo’n verwerpelijk woord. Waarom moet daarvoor weer voor de zoveelste keer onnodig een smakeloze Engelse term uit de kast worden getrokken? Weg met die vergiftiging van onze mooie taal met steeds meer Engels. Terwijl de oplossing simpel en voor de hand liggend is. We noemen dat gebied voortaan met een mooie alliteratie: de KennisKilometer.

Afgesproken?

1 REACTIE

  1. Het artikel van Zwetsloot getuigt van veel ‘knowledge’, haha! Maar hij heeft natuurlijk groot gelijk. Die verengelsing van onze taal is taalverloedering terwijl Nederlands zo mooi is. Laat iets meer purisme niet onze target, maar ons doel zijn.