Home Overzicht De ‘Barbara’, de oudste school van Amsterdam, bestaat 130 jaar

De ‘Barbara’, de oudste school van Amsterdam, bestaat 130 jaar

0

De oudste buurtschool van Amsterdam viert haar 130 jarig bestaan. Vandaag is het feest met ouders, leerlingen, medewerkers, oud-medewerkers en genodigden. Én er is de feestelijke opening van de tentoonstelling 130 jaar Barbaraschool. De school aan het Eikenplein staat een maand lang in het teken van vroeger.

130 jaar geleden vond de opening plaats van de Barbaraschool. Het begon met een eerste en tweede klas met in totaal zeventig leerlingen. Op de Bewaarschool startte een derde klas met 95 leerlingen. Het team van de school heette de kinderen welkom in kloosterkleding. De kinderen gingen gescheiden in twee rijen naar binnen, jongens en meisjes apart.

Nu viert de Barbaraschool haar 130 jarig bestaan door een maand lang een stap terug in de tijd te zetten. De kinderen doen Oud Hollandse spelletjes, schrijven met kroontjespennen en maken een tentoonstelling over de geschiedenis van de school.

Op 12 september 1889 werd de Sint Barbaraschool ingezegend door Moeder Alberta met zeven zusters van de Congregatie der Franciscanessen van Bennebroek. Ze werden met rijtuigen van de trein gehaald en door pastoor Van Hooff en pastoor Feije welkom geheten. Dat was de start van het bestaan van de oudste school van Amsterdam. Vandaag is de Barbaraschool een moderne buurtschool die midden in de samenleving staat.