In Theater Vrijburcht vindt dit voorjaar voor de tweede keer de Poetry Slam Amsterdam plaats, een competitie tussen dichters van het gesproken woord. Het ging er al meteen ruig aan toe tijdens de eerste voorronde.

Reinjan Mulder

Als de spoken word dichter Ifar van Roodselaar op zaterdag 25 maart bij Theater Vrijburcht aankomt, is de deur nog op slot. Het is kwart voor acht en van de zeven dichters die zich hebben aangemeld is hij de eerste. Ifar komt uit Hoorn, waar hij carrière maakte als frontman van Martial Mouse. Hij eindigde vorig jaar als eerste tijdens een voorronde van het Amsterdamse festival. Dit jaar hoopt hij de finale te halen, zodat hij aan het Nederlandse Kampioenschap Poetry Slam mee mag doen.

Een vrijwilliger van de techniek laat hem binnen, en terwijl boven het licht-en-geluid wordt nagelopen, begint het intieme zaaltje in het wooncomplex langzaam vol te lopen. De stadsdichter uit Ede meldt zich, Larissa Verhoeff.  Er is een debutante uit Noord die zich op de valreep heeft opgegeven, zonder te weten dat het om een wedstrijd gaat. En er is een dichter die dit jaar haar eerste roman uitbrengt, Marthe van Bronkhorst.

Slam poetry is nog altijd populair en door dit soort open wedstrijden komen er steeds weer nieuwe namen bij. Bijna iedere dichter heeft vanavond zijn of haar fans meegenomen, vaak vrienden of familie. Dat moet ook wel, want voor de publieksprijs gaat het erom steun uit de zaal te verwerven. Om half negen, als de zaal letterlijk tot in de nok gevuld is, leggen de presentatoren de spelregels uit. Alle zestig mensen in de zaal hebben stemrecht en ze mogen op meerdere kandidaten stemmen, zodat de prijs niet automatisch naar de dichter met de meeste vrienden gaat. We moeten ook onze tweede en derde keus een kansje geven.

Van Roodselaar mag de avond openen. Hij heeft een mooi ingebonden boekje bij zich, waarin hij al zijn gedichten heeft uitgeschreven. Met strakke handgebaren en harde accenten draagt hij ritmisch zijn werk voor. Hij is duidelijk een bekende in het Slam-circuit, net als de man die na hem komt, een forse, kale dichter in een ‘Queen’ T-shirt, die zijn teksten vol rijm en binnenrijm van zijn mobiel afleest.

Juryprijs

Behalve een publieksprijs is er een juryprijs. Die wordt toegekend door een vrouwelijke eenmansjury. Na de eerste ronde voorziet zij alle optredenden van kort commentaar. Ze is vanavond ronduit lyrisch over het niveau. Missers zijn er dit keer niet, volgens haar.

Toch moeten er bij het stemmen mensen afvallen, en dat zijn nu twee van de drie mannelijke dichters, zodat Van Roodselaar het in de volgende ronde tegen vier vrouwen moet opnemen. Iedereen laat daar weer wat anders horen, soms luidruchtig van papier, soms stil en geconcentreerd, met flinke pauzes, of helemaal uit het hoofd.

Van de vier vrouwen vallen er uiteindelijk drie af, zodat voor de finale van vandaag de stadsdichter van Ede overblijft. Zij heeft zichzelf als ‘old school’ gedefinieerd, toen ze in de voorronde wat milde gedichten over de Veluwe voorlas. Maar nu komt ze met vuriger werk, waardoor de finale op een battle uitloopt. Zowel Ifar van Roodselaar als Larissa Verhoeff zijn vertrouwd met het slammen. Ze stellen zich op achter hun microfoon en beginnen uit het niets aan weerszijden van het podium hun uitdagende teksten naar elkaar te roepen. Het lijkt wel opera, zo reageren ze op elkaar.

Zeven minuten lang zijn ze aan elkaar gewaagd. Als daarna het publiek het beslissende oordeel mag geven, komt de stadsdichter drie stemmen te kort om te winnen, zodat Van Roodselaar naar de eindronde in juni door mag.

Voor het zover is, selecteert het Vrijburcht-publiek in april en mei nog twee winnaars, die samen met de drie juryprijs-winnaars de eindstrijd zullen ingaan. Vanavond gaat die juryprijs naar de rossige Nick van der Reijden. Hij begon zijn optreden treiterig, met een herhaald gezongen liedje ‘Rood haar is biggetjeshaar en biggetjeshaar is lelijk’. Waarna hij een paar mooi rijmende gedichten voorlas, om af te sluiten met hetzelfde pest-liedje, en de woorden ‘Maar ik ben kastanjebruin…’ Uit de zaal kreeg hij hiermee niet genoeg stemmen achter zich, maar dankzij de eenmansjury komt ook hij in juni weer in Vrijburcht terug.

De tweede en derde voorronde van de Poetry Slam Vrijburcht vinden plaats op 22 april en 27 mei. Op 17 juni volgt de finale, die bepaalt wie er door mag naar de NK Poetry Slam in Utrecht. Vanwege de grote belangstelling wordt reserveren sterk aangeraden.