Home BoekvandeWeek De boekenkeus van deze week: ‘De vriend’ van Sigrid Nunez

De boekenkeus van deze week: ‘De vriend’ van Sigrid Nunez

0

6 Zoals het omslag van De vriend al doet vermoeden speelt een hond de hoofdrol in dit verhaal. Niet zomaar een hond, maar een Deense dog Apollo, het enige personage met een naam.

Apollo heeft een nieuw huis gekregen na de zelfmoord van zijn baasje, een goede vriend van de naamloze vertelster van het verhaal. Deze vriend heeft weliswaar geen afscheidsbrief achtergelaten, maar echtgenote nummer drie verzekert haar dat hij graag had gewild dat zij voor Apollo zou zorgen en dat doet ze dan ook, hetzij schoorvoetend.

In  eerste instantie weet ze niet zo goed wat ze met de reusachtige hond aan moet, die zijn baasje erg lijkt te missen. Toch begrijpen ze elkaar op een bepaalde manier en delen ze hun gemis, wat voor toenadering zorgt. Ze raakt in toenemende mate geobsedeerd door de gesteldheid van Apollo en haar vrienden met die van haar. Ook omdat in haar appartement überhaupt geen honden zijn toegestaan en uitzetting dreigt.

In De vriend is ook een grote rol weggelegd voor de literatuur, zowel in de vertelvorm als de inhoud. Het hele boek lijkt uit anekdotes en herinneringen te bestaan die ze rechtstreeks tot haar overleden vriend richt. Hij was haar oude literatuurprofessor en mentor en inmiddels doceert ze zelf.

De vertelster gebruikt passages uit boeken van grote schrijvers zoals Woolf en Coetzee om vat op de werkelijkheid te krijgen en haar gedachtes te onderbouwen. Dit lukt haar in toenemende mate met behulp van ‘haar vriend’, die zowel haar overleden vriend als Apollo kan zijn. Beiden zijn haar inmiddels even dierbaar.

_____

De vriend is geschreven door Sigrid Nunez,
vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap en verschenen bij uitgeverij Atlas Contact
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145