Home BoekvandeWeek De boekenkeus van deze week: Nieuwjaar van Julia Zeh

De boekenkeus van deze week: Nieuwjaar van Julia Zeh

0

12 Julia Zeh is zo’n auteur die tegelijkertijd op zeer intelligente en toegankelijke wijze de psychologie van haar personages kan neerzetten.

In Nieuwjaar maken we kennis met dertiger Henning, die met zijn middenklasse gezin tijdens de kerstvakantie op Lanzarote verblijft. Je ziet hem worstelen met zichzelf, zijn relatie en met zijn plek in het gezin. Naar zijn idee kan Henning zich niet meten met zijn perfectionistische vrouw Theresa, die bijvoorbeeld tot zijn grote afgunst, op het boomloze eiland toch een kerstboom voor hun twee kinderen weet te bemachtigen. Nog pijnlijker is dat zijn vrouw zijn onmacht en onzekerheid totaal niet kan of wil opmerken en dit slechts ergernis bij haar opwekt. Het gezinsleven dient te lopen als een BMW uit de 7-serie. Motorpech is eigenlijk niet toegestaan.

Op 1 januari stapt de gefrustreerde en paniekerige Henning op de fiets om zijn goede voornemens voor een geslaagd en actief nieuw jaar kracht bij te zetten. Na een bittere strijd tegen zichzelf en de elementen belandt Henning uitgeput in het dorp Femes en realiseert hij zich dat hij er eerder is geweest. Met hem keren we terug naar een tijd die hij diep heeft weggestopt. Terug naar een vakantie met zijn ouders en zijn kleine zusje
Luna decennia geleden.

Op zeer indringende wijze weet Zeh de gedachtewereld, de keuzes en emoties van de 6-jarige Henning in beeld te brengen. Er ontrafelt zich een drama waarvan de uitkomst en details pas op het laatst worden prijs gegeven. Het is jammer dat het lijkt of de auteur op het einde haast had en na de onthullingen van het gebeuren er snel een einde aan wilde breien. Gelukkig heb je dan al een hele spannende en ingenieuze roman achter de rug.

_____

Nieuwjaar is geschreven door Julia Zeh
vertaald door Annemarie Vlaming
Verschenen bij Ambo Anthos
Tebbe Plochg is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303