Home IJburg Woongebouw Jonas bekroond

Woongebouw Jonas bekroond

0

Tijdens een gala in Londen werd bekend dat het woongebouw Jonas twee prijzen heeft gewonnen. Het innovatieve gebouw heeft het hoogste duurzaamheidslabel (Breeam Outstanding) gekregen. Daarnaast werd het gebouw bekroond met een Outstanding ontwerpcertificaat. Jonas is ontwikkeld in samenspraak met bewoners en ondernemers en wordt op dit moment gebouwd bij de haven van IJburg.

De juryleden waren unaniem in hun enthousiasme voor Jonas en noemden het een van de meest opvallende inzendingen. ‘Naast de serie aan duurzaamheidsmaatregelen hebben de omgeving en de buurtbewoners duidelijk centraal gestaan in het ontwerpproces van Jonas. Dat heeft geleid tot duurzame én comfortabele woningen. Een aanpak waar andere woningbouwprojecten van kunnen leren’, aldus het juryrapport.

Het is het tweede woongebouw in Nederland dat het Breeam Outstanding duurzaamheidscertificaat krijgt. De score was hoog: 95,47% van de stemmen ging naar Jonas. Amvest directeur Bas van de Ven: ‘Met Jonas richten we ons naast de technische duurzaamheid van het gebouw ook op het creëren van een duurzame leefomgeving voor de bewoners en de buurt. De waardering van de jury voor onze aanpak en resultaten door de toekenning van de Awards voelt als een enorm compliment en stimulans.’

In het gebouw worden 190 huurwoningen in het middensegment en 83 koopwoningen gerealiseerd, variërend van compacte appartementen tot lofts. De woningen zijn gericht op één- en tweepersoonshuishoudens die veel willen delen en ondernemen. Er is veel ruimte voor ontmoeting in de gemeenschappelijke ruimtes als de living room, het dakstrand en de canyon. Het voorplein is ingericht voor gezamenlijke activiteiten van bewoners en buurtgenoten. Sociale en energetische duurzaamheid is vanaf het begin uitgangspunt geweest van het ontwerp.

De naam Jonas is een verwijzing naar de legende van Jonas en de walvis, een verhaal over avontuur en intimiteit, over onderdak, veiligheid en huiselijkheid in een groot lichaam.

Plot 42 A,  het 29.000 vierkante meter grote gebied is in opdracht van Amvest door Orange Architects ontworpen en ontwikkeld in samenwerking met Site urban development, ABT, Felixx landschapsarchitecten en Floor Ziegler.