Home Overzicht Brug bij Tropenmuseum heet nu officieel Henriëtte Pimentel-brug

Brug bij Tropenmuseum heet nu officieel Henriëtte Pimentel-brug

0
Foto brug Danielle Spock.

De brug tussen het Tropenmuseum en de Plantagebuurt heette tot dinsdag nog gewoon burg 265. Nu draagt de brug officieel de naam van  verzetsvrouw Henriëtte Pimentel. Zij was tijdens de Tweede Wereldoorlog directeur van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg en hielp mee bij het redden van zeker zeshonderd Joodse kinderen.

In Nieuw-West was al in 2016 een fietsbrug vernoemd naar de verzetsvrouw. Met instemming van de betrokken stadsdelen is de naam nu terug naar de Plantagebuurt. De brug naar Pimentel vernoemen is een initiatief van Esther Shaya en Henk Dijkman, schrijvers van de boeken ‘Wacht maar’ en ‘1943’, die over het leven van Henriëtte Pimentel gaan. Ook andere bruggen in de Plantagebuurt zijn vernoemd naar verzetsstrijders.

In 1926 werd Henriëtte Pimentel leidster van de crèche aan de Plantage Middenlaan 31. Zowel Joodse als niet-Joodse kinderen konden naar de crèche worden gebracht en jonge vrouwen konden er intern een opleiding tot kinderverzorgster volgen. Henriëtte Pimentel woonde in het pand.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Henriëtte Pimentel geholpen het leven te redden van ongeveer 600 Joodse kinderen. Dat deed zij samen met onder meer Walter Süskind, Johan van Hulst en Felix Halverstad, die speciaal belast was met het vervalsen van persoonsbewijzen en het doen verdwijnen van naamgegevens uit de administratie van de schouwburg.

De naam van de Hollandsche Schouwburg werd in 1941 door de Duitsers veranderd in Joodse Schouwburg Alleen Joden mochten er nog optreden en alleen Joden mochten er komen kijken. Terwijl de bezoekers naar de schouwburg gingen, werden de kinderen in de crèche opgevangen.

In augustus 1942 moesten de Joden uit Amsterdam en omstreken zich bij de schouwburg melden voor deportatie, of er onder dwang naartoe gebracht. Vervolgens werden ze naar Kamp Westerbork gedeporteerd. De crèche aan de Plantage Middenlaan liet veel kinderen ontsnappen. Hiervoor echter moest er eerst de toestemming van de ouders zijn. Dat kostte vaak veel overredingskracht. Velen konden niet geloven dat ze daarmee het leven van hun kind zouden redden.

Pimentel werd op 26 april 1943 gearresteerd. In juli 1943 werd zij naar Auschwitz gedeporteerd waar zij op 17 september 1943 overleed. De crèche werd diezelfde maand gesloten en in 1976 afgebroken.