Kamerlingh Onneslanen en -straten komen in heel Nederland voor. Het was dan ook een belangrijk man, die Heike Kamerlingh Onnes. Hij kreeg namelijk in 1913 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Toch vermoed ik dat de Kamerlingh Onneslaan er in Amsterdam wat anders uitziet dan in al die andere gemeenten. Er staan maar heel beperkt woningen aan, merk ik altijd als postbode. Aan de even zijde ben ik er altijd in een paar minuten al doorheen. Aan de oneven zijde moest ik wel even zoeken naar de juiste adressen toen ik er voor het eerst post moest bezorgen.

Sinds 1982 woonde Fokko Kuik in verschillende buurten in Oost, werkte ruim 20 jaar als verkeersadviseur bij de gemeente en is sinds vorig jaar postbezorger in de Watergraafsmeer. Zo bouw je persoonlijke banden op met verschillende straten in Oost. Volg Fokko Kuik door de straten van Oost.

Nummer 1 bleek een voormalige telefooncentrale die momenteel verbouwd wordt tot woningen. Ik ben erg benieuwd hoe dat eruit komt te zien. Maar waar waren nummer 3 tot en met 31? Ik had Google Maps nodig om daar achter te komen. Het bleken adressen in Park Frankendael te zijn, waaronder het befaamde restaurant de Kas. Hier word ik tijdens mijn postrondes altijd getrakteerd op een heerlijk appeltje uit hun eigen kwekerij: een appeltje met een groene Michelinster!

Dat appeltje sluit aan bij het oorspronkelijke karakter van Park Frankendael, namelijk die van stadskwekerij. Op de website van de gemeente vond ik de volgende tekst: In Park Frankendael vindt u natuur en rust. Er is een heemtuin, vogelmoeras, amfibieënpoel, natuurspeeltuin, ruïne, volkstuinen, schooltuinen en de romantische siertuin van Huize Frankendael. U kunt er fijn wandelen en er zijn veel mooie plekjes om te zitten.

Van dat zitten komt tijdens mijn postrondes uiteraard niet veel terecht, maar ik moet zeggen dat toch wel leuk is om twee keer in de week zo’n groen uitstapje in de Kamerlingh Onneslaan te hebben. Nu ik de her en der verspreide – en soms zelfs wat verstopte – brievenbussen heb weten te vinden komt de post daar ook gewoon weer op tijd aan.

Privé kom ik overigens ook wel eens in Park Frankendael. Voor de gezellige biologische Pure markt op sommige zondagen of met de kleinkinderen om even te spelen in het speeltuintje. Eén van de attracties is het ooievaarsnest op de oude schoorsteen, waar al sinds elk voorjaar vele jaren ooievaars broeden. De mannelijke ooievaar hier is zelfs vrij beroemd en staat bekend als Gekke Gerrit. In de zeer aan te bevelen film ‘Stadsmormels’ van een paar jaar geleden wordt uit de doeken gedaan dat Gekke Gerrit vader is in twee ooievaarsgezinnen: één in de buurt van Artis, waaruit hij ooit ontsnapt is, en één in Park Frankendael. Kijk, dat is dan weer leuk om te weten.

Verder is er weinig sjeu aan die Kamerlingh Onneslaan, dus als ik een tip mag geven en je bent lopend of op de fiets: neem dan de route langs de oneven huisnummers van de Kamerlingh Onneslaan, dwars door het park en geniet van deze groene oase in Oost, die veel minder druk is dan bijvoorbeeld het Oosterpark. Ook de hekken van Volkstuinpark Klein Dantzig, dat daar al meer dan honderd jaar zit, staan overdag gewoon open. En vlak daarnaast bevindt zich het oudste schooltuinen-complex van Amsterdam: Schooltuin de Vink, ook ruim honderd jaar oud.

Tot ziens in het voorjaar!

Lees ook
De andere straten van Fokko Kuik