Home Overzicht De KennisKilometer

De KennisKilometer

0

Een hobby waar ik veel plezier aan beleef is een potje kankeren. Met genoegen maakte ik daarom ook gebruik van de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het blad ‘Het perspectief’, een exclusieve uitgave voor bewoners van postcodegebieden 1011 en 1018. En dan is het ook nog eens voor een goed doel, namelijk een leefbare buurt. Gaarne deel ik deze pennenvrucht ook hier:

KennisKilometer, dat is toch veel beter, was de eerste gedachte die bij me opkwam toen ik las dat besloten was om de Wibautstraat/Weesperstraat, een racebaan vol gevaren, lawaai en slechte lucht, de bijnaam van knowledge mile te geven. Een idee de straat een nieuw imago te geven. Jong, fris, hip en eigentijds.

Zelden zag ik een zo zwakke, zinloze en zielloze zegswijze. Niet frivool of fruitig maar volstrekt fantasieloos. Echt een heel slecht idee. Want waarom moet dat zo nodig weer in het Engels? Sinds   de Brexit is dat echt een brug te ver. En dan ook nog zulke lelijke woorden in een toch al lelijke taal? Ergens moet een knurft geweest zijn die als eerste deze kwalijke term uit zijn of  haar  mond liet rollen. Waarschijnlijk tijdens een saaie langdurige vergadering waarbij de helft van de aanwezigen langzaam zat weg te dommelen of te lamlendig of te sloom was om dit op te merken. Het is een nieuw bewijs van de zelfhaat voor de vaderlandse cultuur die bijkans endemisch is. Waarom in Godsnaam een lelijke Engelse term gebruiken? Is dat de vooruitgang en de glanzende toekomst van de stad? Lelijkheid in woord geschrift en daarna lelijke daden?

Waarom niet in onze moedertaal het Nederlands, tenslotte een van de mooiste en rijkste talen ter wereld? Waarom de inwoners van de hoofdstad wederom schofferen en het gevoel geven dat er weer een stukje van de stad ten prooi valt aan het internationale speculantenkapitaal?

Knowledge Mile, de term roept beelden op van snelle jongens met snelle pakken en snelle stropdassen in snelle auto’s die snel geld willen verdienen. En na hen de zondvloed. Zo wordt de stad stukje bij beetje kapotgemaakt. Je zou er moedeloos van worden. Is er dan niks te doen tegen deze verloedering?

Is onze prachtige Nederlandse taal verloren tegen het pr-geweld van de rampzalige kongsi van de overheid, die toch ons erfgoed zou moeten beschermen, en de op winst beluste internationale maatpakmaffia?

En daarom pleit ik voor actie. Laten we dat afschuwelijke Knowledge Mile niet meer gebruiken. Want de maat is vol. Genoeg is genoeg. Tot hier en niet verder. Laten we gewoon de prachtige term KennisKilometer gebruiken. KennisKilometer, dat is toch veel beter. En wie weet komt het dan ook goed met die racebaan vol gevaren, lawaai en slechte lucht, de Wibautstraat/ Weesperstraat.