Tijdens de eerste coronalockdown vatte internationaal befaamd kunstenaar Jan van der Ploeg het plan op om met zijn kunst meer kleur te brengen in het leven van de bewoners van SET IJburg op IJburg. In deze bijzondere woongemeenschap leven 180 jonge statushouders en studenten tijdelijk samen. Het muurkunstwerk is nauwkeurig afgestemd op de bekroonde architectuur van het gebouw en is inmiddels gerealiseerd.
Foto’s Jan van der Ploeg
En toen werd het stil… Vorig jaar ging de internationale kunstpraktijk van Jan van der Ploeg door corona plots op slot. Net als aan het begin van zijn carrière fietste hij rond om te kijken wat hij met zijn werk voor zijn eigen omgeving kon betekenen. Via stadsdeel Oost en de bewonerscommissie Kunst op IJburg stuitte Van der Ploeg op SET IJburg. Als hij een gebouw met zijn kunst zou kunnen verrijken, dan wel deze bijzondere gemeenschap van mensen van wie een groot deel in een kwetsbare levensfase verkeert.
Samen met het hostingteam van SET IJburg en de bewoners ontwikkelde Van der Ploeg een kleurpatroon ontwikkeld, dat recht doet aan de diversiteit en de uiteenlopende windstreken waarvandaan de bewoners afkomstig zijn. Anders dan zijn andere muurschilderingen bestaat het muurkunstwerk van SET IJburg uit kleurige panelen, die vanwege de tijdelijkheid van het gebouw eenvoudig te verwijderen zijn.
Kunstenaar Jan van der Ploeg (1959) heeft met zijn Studio Jan van der Ploeg een imposant oeuvre opgebouwd van honderden wandschilderingen over de hele wereld. Hij maakte onder veel meer Wallpaintings voor Museum Boijmans Van Beuningen, het Ministerie van Financiën in Den Haag en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Ook in Australië en Nieuw-Zeeland is zijn werk populair.
‘Het werk van Jan van der Ploeg is een lichtpuntje in deze tweede coronawinter.’, zegt Mireille de Ruiter van het hostingteam van SET IJburg. ‘Wij zijn heel blij dat SET IJburg nu naast onze ‘community gardens’ ook een optimistisch kunstwerk heeft gekregen. Wel is het jammer dat de meeste bewoners hier nog maar 1,5 jaar kunnen wonen en van het kunstwerk kunnen genieten. De tijdelijke woonsituatie (maximaal 5 jaar) houdt met name voor jonge statushouders een gevoel van onzekerheid en afhankelijkheid in stand.’
In juni 2018 is een groep van ongeveer 180 jongeren, studenten en statushouders op IJburg komen wonen. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Ze wonen in SET, een tijdelijke huisvesting aan de Erich Salomonstraat op IJburg. Eigenaar woningcorporatie de Alliantie realiseerde de woonvoorziening samen met de gemeente Amsterdam. Het hostingteam bestaat uit actieve vrijwilligers, die sociale en culturele activiteiten organiseren en de buurthuiskamer beheren.
Zowel SET IJburg als Kunst op IJburg opereren onder de vleugels van de stichting Natuurlijk IJburg, www.natuurlijkijburg.nl