De aarde warmt sneller op waardoor we vaker droogtes of wateroverlast kunnen verwachten. Om het vele groen rond kerk De Bron bij droogte van water te voorzien zijn er watertonnen geplaatst die het hemelwater opvangen.

Dick Feenstra

In 1938 werd aan de Middenweg en de Hugo de Vrieslaan een Nederlands Hervormde kerk gebouwd met daaraan een pastorie. Die kerk kreeg de naam Emmakerk naar toenmalig koningin en regentes Emma.

Rijksmonument
Het geld voor de bouw werd door leden van de geloofsgemeenschap bijeengebracht. Een jaar later was er plaats voor duizend kerkgangers, die uit de verre omgeving ter kerke gingen. Door de ontkerkelijking die in de jaren zestig in een stroomversnelling kwam, raakte het gebouw in verval en werd er zelfs over sloop gedacht. Het blijft een zegen dat de kerk in 1998 een Rijksmonument werd. De kerk werd vervolgens gerestaureerd.

Het enorme dak van de driebeukige kerk met de 35 meter hoge, vierkante klokkentoren, wordt gedragen door donkergrijze betonnen pilaren. Zonlicht valt via vele hoge ramen in de enorme ruimte. Details zijn door de keuzes van bouwmateriaal sober en fraai van vorm, met doorkijkjes. Onder het plafond van de linker beuk is het als in een middeleeuws klooster. Ook heeft de kerk een prachtig orgel. Kortom meer dan een bezoekje waard. Elke zondagochtend van 10.00 tot 11.15 uur is er een dienst.

Fontein als bron
Na een fusie van kerkgemeenten in 1999 veranderde de naam van de kerk in De Bron en werd voor de entree met trappen een kunstwerk aangelegd met als bron een fonteintje. De fontein wordt toegeschreven aan een gerenommeerd kunstenaar wiens naam tot nu onbekend is.

Het plein voor de kerk is omzoomd met groen evenals de zijkant en de woning van de dominee, waar vergaderruimtes zijn. Achter de pastorie zijn acht grote bakken gemaakt waar groentes, kruiden of aardappelen worden gekweekt door leden van de kerkgemeente.

Hemelwater
Dominee Visser vertelt enthousiast dat in het oogstseizoen van de opbrengst een gezamenlijk maal wordt bereid en genuttigd. In de tuin is een wormenhotel geplaatst waarin groenafval compost wordt dat voedsel biedt aan planten in de kweekbakken. Een langs lopende dame met rollator spreekt langdurig met dominee Visser over knoflookplanten en hoe groeizaam dit ‘natste voorjaar ooit gemeten’ is.

Om het groen voor, achter en naast de kerk in tijden van droogte van water te voorzien en om geen kostbaar drinkwater te gebruiken zijn er rond de kerk zeven regentonnen geplaatst die zich elk kunnen vullen met duizend liter hemelwater. Als geloofsgemeenschap wil dominee Visser mensen met elkaar verbinden en daarmee ook een bijdrage leveren aan de natuur. Om verdere opwarming van onze aarde tegen te gaan, moet ieder van ons meer zijn best doen. Op 29 juni worden de regentonnen feestelijk ingewijd. Als je een gieter over hebt, is die meer dan welkom.

Met zevenduizend liter hemelwater uit regentonnen wordt evenzoveel liter aan kostbaar drinkwater bespaart. Tijdens langere droogtes dreigt onze drinkwatervoorziening in gevaar te komen en dat zouden we met zijn allen toch niet moeten willen?