Home Dwars nieuws De Kerststal, grenzeloos mooi

De Kerststal, grenzeloos mooi

0

Voor de 25e keer kunt u op 17 december en van 26 december tot 7 januari (Driekoningen) genieten van een unieke en sfeervolle tentoonstelling met ruim 150 kertsgroepen. Kom en geniet van deze vaak ontroerende uitingen van volksdevotie en volkskunst uit de gehele wereld. De groepen zijn opgesteld in de Hofkerk op het Linnaeushof in de Watergraafsmeer.

Dit keer is het thema: De Kerststal, grenzeloos mooi. Voor dit thema is gekozen omdat het 800 jaar geleden is dat Franciscus van Assisi in 1223 in Greccio (Italië) in een grot een voederbak plaatste met een kindje erin, geflankeerd door de os en de ezel, om zo de mensen bewust te laten worden onder welke erbarmelijke omstandigheden de zoon van God werd geboren.

Hieruit is de rijke traditie van het maken van kerstgroepen ontstaan. Niet alleen in Italië, maar ook in Europa en ver daar buiten. Het zijn niet alleen de klassieke uitvoeringen van de kerstgroep, maar ook die van de lokale bevolking en van kunstenaars en vormgevers.

Op de expositie kunt u kerstgroepen bewonderen uit onder meer Afrika, Amerika, Europa en vanzelfsprekend ook uit Nederland.

De uitspraak ‘Achter iedere stal zit een verhaal’ is niet verwonderlijk. Kerstgroepen zijn er in de donkerste tijd van het jaar. Zij vertellen een blijde boodschap van licht en hoop en worden verrassend mooi vormgegeven door kunstenaars uit vele delen van de wereld. De expositie biedt een ideale mogelijkheid om van deze vorm van kunst te genieten. Dit in een fraai gebouw van de architect Kropholler.

De kerstgroepen komen uit mijn eigen collectie. Ik ben al 25 jaar lid van de Vereniging ‘Vrienden van de kerstgroep Nederland’.

Feestelijke opening 17 december om 11.30 uur m.m.v. Schola Jubilemus Domino.
Dagelijks van 26 december tot en met 7 januari van 13.00 tot 17.00 uur geopend (behalve 1 januari).