Home Overzicht De kleine concertzaal van Oost: twee hoog in de Linnaeusstraat

De kleine concertzaal van Oost: twee hoog in de Linnaeusstraat

2

Eén keer in de maand kun je genieten van een concert in de Linnaeusstraat. Heel verrassend in een woning recht tegenover het Manor Hotel. Aanbellen, een steile trap op en dan nog een trap en je wordt bij de ‘kassa’ hartelijk welkom geheten.

Eddy Ellert | Foto’s Eddy Ellert

Het eerste concert was in september 2012 met een spetterend optreden van een jonge popband die covers speelde. ‘Ze hadden voor de gelegenheid een drumstel geleend dat nog drie weken bij ons in de hal heeft staan wachten voor het weer opgehaald werd’, vertelt Desiree Schillings, die samen met haar man Eugene de huisconcerten organiseert. Ze zijn van oorsprong ‘zuiderlingen’. Desiree komt uit Limburg en Eugene uit Brabant. Ze wonen al  32 jaar in Oost.

Aan een tafeltje controleert Joke de gastenlijst en geeft aan dat het 7,50 euro kost. Dat is inclusief een drankje en hapje. Vervolgens betaal je een euro voor bier of wijn, legt ze uit en geeft een kurk die goed is voor het gratis drankje. Joke staat later ook weer aan de bar. Zij is een goede vriendin van Desiree.

In de woonkamer zijn de ramen bedekt met grote rode velours gordijnen. Het ziet er prachtig uit. Ervoor staat een vleugel. Voor het huisconcert begint staan zo’n 25 á 30 mensen te wachten. Rond 17.00 uur neemt het publiek plaats. Desiree geeft een korte uitleg over de gang van zaken. Ze stelt het pianotrio Amatis voor. De pianist is Nederlander van Chinese afkomst, de violiste is Duits en cellist komt uit Engeland. Nadat ze het programma toelicht wijst ze het publiek er nog op dat ze aan het eind van het concert met de hoed rond gaat voor een kleine bijdrage. Je mag zelf weten hoeveel je wilt geven.

Een concert duurt ongeveer een uur. Soms twee uur, maar dan is er een pauze. Na het concert word je getrakteerd op eigen gemaakte quiche en aan de bar kun je nog een pilsje of wijntje bestellen. En natuurlijk maak je even kennis met de musici en praat je even na met mensen uit het publiek.

Het idee om huiskamerconcerten te organiseren is ontstaan door een combinatie van een aantal factoren. De kinderen het huis uit, een vleugel die er daardoor vrijwel doelloos bijstond en de komst van het hotel aan de overkant. Desiree en Eugene dachten dat er zeker gasten van het hotel naar de concerten zouden komen. Maar ondanks de naam ‘Houseconcert’ die ze kozen, bleek dat een misvatting. Bovenal was het doel om een podium te creëren voor jong, onbekend talent.

De muziek die het Houseconcert presenteert is heel divers, van singer-songwriter tot klassiek in alle mogelijke variaties. Voorop staat dat de kwaliteit goed is. Het afgelopen seizoen stond bijvoorbeeld de Amerikaanse singer-songwriter Caroline Cotter op het programma. De pianist Christian Sanders liet werken van Schubert klinken en het duo Camaleon vertolkte Zuid-Spaanse songs. Desiree is lid van The House Concert European Hub waardoor ze regelmatig aanbiedingen krijgt van buitenlandse artiesten.

.

De eerste artiesten vond Desiree via de website artiestenbank. ‘Later ben ik naar veel optredens gegaan om artiesten te score’, zowel op het conservatorium als in cafés en kleine zalen’, legt  Desiree uit. ‘Daarna is er ook een soort mond tot mond reclame op gang gekomen waardoor steeds meer artiesten zich aanmelden. Ook via onze facebookpagina Houseconcert Amsterdam weet men de weg naar ons huistheatertje te vinden.’

Wil je ook een keer een huisconcert bijwonen? Meld je dan aan bij Desiree via [email protected] of  06 1140 7085. Houd ook de Agenda van oost-online in de gaten.

 

2 REACTIES