Home Dwars nieuws De klopjacht op donkere materie

De klopjacht op donkere materie

0
Dorine Schenk heeft een voorkeur voor ingewikkelde onderwerpen

Journalist Jim Jansen en fotograaf Eddy Ellert begeven zich door Amsterdam-Oost en komen bekende en onbekende buurtgenoten tegen. Deze keer Dorine Schenk die haar boek De klopjacht op donkere materie presenteert bij de Linnaeus Boekhandel.

Jim Jansen |  Foto Eddy Ellert

Met grote regelmaat krijg ik te horen dat ik ‘een leuke baan’ heb en dat kan ik niet ontkennen. Als hoofdredacteur van New Scientist spreek ik de allerbeste wetenschappers die me iets leren over vakgebieden waar nog weinig over bekend is. Zo ook die donderdag begin april toen wetenschapsjournalist Dorine Schenk haar nieuwe boek over donkere materie presenteerde. Met hoogleraar Auke Pieter Colijn als sidekick, die aan het publiek probeerde uit te leggen wat donkere materie nou precies is, hetgeen overigens niet al te gemakkelijk bleek te zijn.

Meer dan vijftig mensen waren gekomen voor de doop van het tweede boek van Dorine, die opgroeide op een steenworp afstand van de boekhandel. De liefde voor het schrijven en de wetenschap werd iets verderop, op de Vijfde Montessorischool, er met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Dorine heeft een voorkeur voor ingewikkelde onderwerpen. In 2022 debuteerde ze met een boek over neutrino’s, ongrijpbare spookdeeltjes die met zo’n honderd miljard tegelijk overal doorheen vliegen. Ik hoop dat u het nog volgt, want voor haar nieuwe boek duikt ze in waarschijnlijk het grootste geheim van de moderne natuurkunde: donkere materie.

In een kort introducerend college vertelt ze over de materie die we kennen – sterren, planeten, gas, stof en zelfs exotische objecten zoals zwarte gaten – en het feit dat dit slechts zo’n 20 procent van de massa in het heelal verklaart. ‘De overige 80 procent bestaat uit een onbekend en onzichtbaar goedje dat ‘donkere materie’ wordt genoemd, en in mijn boek beschrijf ik hoe natuurkundigen zoeken naar de aard van deze mysterieuze substantie.’

Dan is het de beurt aan Auke Pieter, die er al twintig jaar naar op zoek is, maar tot nu toe zonder resultaat. Hij imiteert met zijn hand het bekende Pac Man poppetje om te laten zien wat er nog meer onbekend is: naast donkere materie is donkere energie een nog groter raadsel. De eerste flessen wijn worden inmiddels ontkurkt, Dorine verkoopt 47 boekjes en Auke Pieter komt met een toegift. ‘Mocht ik het wel vinden,’ zegt hij met een glimlach, ‘dan word ik gebeld uit Stockholm, om te horen dat ik de Nobelprijs gewonnen heb.’ Wij hopen met hem mee!