IJshockey | Januari zit erop en over een maand beginnen de play-offs. Hoe staan de zaken er voor de Amsterdam Tigers momenteel voor? Steve King blikt vooruit.

Steve King

Om kort te zijn: vrij goed. Het team staat op de eerste plaats van de Eredivisie. Een positie die met het oog op de al behaalde play-offs een paar voordelen oplevert. Allereerst krijg je als team dan een ‘gunstig’ pad, want het laagst gekwalificeerde team wordt steeds de tegenstander in elke ronde dat je verder komt. Daarnaast heb je in die wedstrijden ook nog eens thuisvoordeel. Dat houdt in dat eventuele beslissende wedstrijden altijd in eigen huis gespeeld worden. Verdere uitleg over de play-offs zal bij aanvang daarvan worden gegeven.

De Tigers staan momenteel dus op de eerste plaats. De basis hiervoor is gelegd in de eerste dertien wedstrijden van de competitie. Deze werden allemaal gewonnen en zodoende werd er een gaatje met de overige teams geslagen. Begin januari was daar het eerste verlies, thuis tegen Groningen. Datzelfde Groningen is overigens het enige team dat ook dertien gewonnen wedstrijden op rij heeft behaald dit seizoen. Een geduchte concurrent dus.

Voorafgaand aan het seizoen werden echter huidig kampioen Tilburg en Eindhoven als grootste concurrenten gezien. Deze twee teams staan zoals verwacht ook in de top en de laatste weken is Leeuwarden eveneens aan een opmars bezig. De prognose is dan ook dat vier van deze vijf teams tegenover elkaar zullen staan in de halve finales.

Tegen alle teams in de competitie is sinds afgelopen weekend minstens éénmaal gespeeld. Zoals benoemd werd er verloren van Groningen, de enige nederlaag tot nu toe. In Heerenveen werd er een punt verspeeld door te winnen na shoot-outs. Alle overige wedstrijden werden meestal overtuigend gewonnen. De lastigste van de gewonnen wedstrijden waren de uitduels in Eindhoven en Tilburg alsmede de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Deze werden met een doelpunt verschil beslecht. Dat er vaak ruim gewonnen is valt ook op te maken uit het doelsaldo van Amsterdam. Momenteel staat deze op +105 (144 voor, 39 tegen) en daarmee zijn de Tigers het enige team met een saldo van meer dan 100+.

Wat resteert er dan nu nog? Er zijn voor Amsterdam nog vijf wedstrijden te spelen in februari. Daar zitten nog een paar knallers bij. We beginnen met een thuiswedstrijd tegen Den Bosch wat normaal gesproken een winstpartij zal zijn. Een week later staat Leeuwarden uit op het programma. Gezien de huidige vorm van de Capitals kan dit een zware kluif worden. Er zal 11 februari een bus supporters naar Friesland afreizen, want de Tigers kunnen daar alle steun gebruiken. De week daarop is er weer een topper, thuis tegen rivaal Eindhoven. De maand wordt afgesloten met een dubbel weekend uit tegen hekkensluiter Zoetermeer en thuis tegen Tilburg. In maart starten vervolgens de play-offs.

Het vooruitzicht is goed. Op nummer twee Groningen is momenteel een voorsprong van zeven verliespunten. Nummer drie Tilburg heeft een verliespunt meer. Het gat met zowel Eindhoven als Leeuwarden is negen verliespunten. De Tigers kunnen zich dus zelfs nog twee verliespartijen permitteren en dan nog op de eerste plaats blijven. Concurrenten Groningen, Tilburg en Leeuwarden spelen komende weken echter ook nog allemaal tegen elkaar. Dus er gaan gegarandeerd nog verliespunten bijkomen voor enkele teams. Eindhoven heeft op papier het makkelijkste schema tot aan de play-offs, maar moet 18 februari dus nog wel naar de Jaap Edenhal. Conclusie is dat de Tigers alles in eigen hand hebben en zich nu langzaamaan richting play-off modus kunnen gaan toewerken.