Home Agenda De middeleeuwen komen tot leven in de Hermitage

De middeleeuwen komen tot leven in de Hermitage

0

Musea mogen weer publiek ontvangen. De Hermitage pakt meteen groots uit met de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders. De ruim 250 objecten zijn verzameld door de tsaren en komen uit de kunstcollectie van de Hermitage Sint Petersburg. De tentoonstelling brengt de middeleeuwen tot leven.

Foto’s | Evert Elzinga

De verzameling middeleeuwse kunst van de Parijse collectioneur Aleksandr Bazilevski is de basis van deze tentoonstelling. Vlak voor de veiling van zijn collectie in 1884 besloot tsaar Alexander III de gehele collectie op te kopen, wat grote opschudding veroorzaakte in Frankrijk. Meerdere topstukken uit deze verzameling zijn te zien, zoals de prachtig vergulde reliekenkist uit Limoges uit circa 1200 met scènes uit het Nieuwe Testament. Of de vijf ivoren plaquettes met scènes uit het Tristan en Isolde verhaal. Daarnaast is er de buste van de Heilige Thekla, een bruikleen van het Rijksmuseum, waar het beeld na een aantal omzwervingen was beland. Nu wordt het tijdelijk herenigd met de andere stukken uit de Bazilevski-collectie.

De achttien geëxposeerde harnassen uit de collectie van tsaar Nicolaas I worden gekenmerkt door groot vakmanschap. Een aantal daarvan is nauw verbonden met bekende heersers. Bijvoorbeeld een harnas van keizer Karel V en een uniek zestiende-eeuws exemplaar dat speciaal voor Nicolaas I werd vermaakt. Een andere blikvanger is een vijftig kilo wegend Duits toernooiharnas uit circa 1500.

Uit de collectie van de Hermitage Sint Petersburg is onder andere het drieluik De Aanbidding der Wijzen van Hugo van der Goes afkomstig, maar ook werk van Lucas Cranach de oudere, de kring rond Agnolo Bronzino en een Tuin der lusten van een navolger van Hiëronymus Bosch.

Ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, dat zijn de middeleeuwen. De Hermitage toont een schitterend geïllumineerd manuscript van de Roman de la Rose. Het is een van de meest spraakmakende en populaire middeleeuwse liefdesverhalen uit de dertiende eeuw.

De tentoonstelling is ontworpen voor het hele gezin. Zo is er de spannende drakenspeurtocht met hoorspel voor kinderen vanaf 6 jaar. Speciaal voor de kleintjes (3 tot 6 jaar) zijn er talloze ‘wist-je-datjes’ opgenomen in de tentoonstelling. Ze worden gecombineerd met quotes van talenten van de Hermitage voor Kinderen uit de bekende Open blik-route. Geschikt voor iedereen die samen met zijn of haar (klein)kinderen spelenderwijs de tentoonstelling wil ontdekken.

De audiotours worden ingesproken door bekende deskundigen, waaronder Herman Pleij. Ook is er een hashtag-tour waarin Tim Hofman enkele spraakmakende topstukken verbindt aan populaire thema’s van nu. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar.

Romanovs in de ban van de ridders is te zien tot in de zomer van 2021. Online boeken is verplicht, tickets zijn verkrijgbaar via hermitage.nl