Home Groen Gemeente plant dit plantseizoen 231 bomen in Oost

Gemeente plant dit plantseizoen 231 bomen in Oost

0

Vandaag is de eerste boom geplant van de 1.500 bomen die dit plantseizoen de grond in gaan. Van die 1.500 bomen komen er 231 in Oost.

Dit plantseizoen wordt een groot aantal bomen geplant om een begin te maken met het wegwerken van de achterstand in het herplanten van bomen. Iedere gekapte boom moet worden herplant. De komende drie jaar wordt de achterstand volledig weggewerkt en komen er ook weer extra bomen bij in de stad.

De bomen die worden geplant zijn rond de  tien jaar oud en hebben een stam van ongeveer 20 cm breed. Voor alle bomen wordt gezorgd voor een goede groeiplaats, zodat de bomen genoeg plek hebben om te groeien.

De gemeente heeft zo’n 300.000 bomen in beheer, waarvan jaarlijks ongeveer de 1.500 bomen vervangen moeten worden. Vorig jaar is een programma gestart om achterstallige veiligheidskap en herplant weg te werken. De komende drie jaar worden er nog 8.000 tot 10.000 bomen herplant.

Bomen kappen gaat niet zomaar. Je hebt een vergunning nodig als de dikte van de stam op 1,30 meter hoogte een omtrek heeft van minimaal 31 centimeter. Voor elke gekapte boom moet je een nieuwe boom planten. Is opnieuw planten op dezelfde locatie niet mogelijk of niet gewenst dan moet je ergens anders in de stad herplanten. Als dit niet gaat, dan moet je de waarde in geld van de gekapte boom storten in het gemeentelijk herplantfonds. Dit fonds gebruikt de gemeente voor het aanplanten van nieuwe bomen.