De Prins Bernard Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt en dit jaar is IVN Natuureducatie – die vorig jaar haar 60-jarig bestaan vierde – de trotse winnaar. Volgens de jury heeft IVN in coronatijd, waarin de natuur voor veel mensen een belangrijke positie innam, haar meerwaarde bewezen. Directeur Jelle de Jong liet op NOS Radio 1 weten ontroerd te zijn met deze prijs, die een beloning is voor bijzondere en langdurige inzet voor cultuur of natuur.
Lennie Haarsma
IVN Natuureducatie, dat is gevestigd naast de Hortus aan de Plantage Middenlaan, houdt zich bezig met een vijf thema’s. Dat zijn Natuur & Gezondheid, Kind & Natuur, Natuur in de Buurt, Jongeren & Natuur en Natuur & Recreatie. Joris Buis is projectleider Thema Jongeren bij IVN.
Hoe is de prijs voor IVN Natuureducatie ontvangen?
‘De prijs is heel goed ontvangen en we kregen veel reacties van vrijwilligers en medewerkers. Mooi ook dat het een oeuvreprijs is voor iedereen en voor alles wat het IVN doet. Het is ook een goede boost voor de meerjaren-visie waar wij nu mee bezig zijn’.
De jury licht zijn keuze voor de prijs toe door aan te geven hoe belangrijk in de afgelopen tijd natuur voor iedereen is. Hoe is dat voor jou persoonlijk?
‘Sinds ik bij de IVN werk ben ik veel meer in de natuur en zeker ook in coronatijd. Zag vanochtend nog in de Hortus een eierschaal van een duif in één van de kassen. Ik keek naar boven en daar zat er een boven mijn hoofd te broeden. In een Zuid-Afrikaanse boom! Ook ga ik meerdere keren per week vogels kijken. Onderzoek onder jongeren gaf aan dat meer dan 50% van de jongeren meer in de natuur is’.
Jij begeleidt het groen traineeship voor jongeren. Wat kon wel de afgelopen tijd in de natuur?
‘Helaas waren veel activiteiten via Zoom. Het mooie was wel dat jongeren elkaar in tweetallen gingen opzoeken, buiten in de natuur de lezingen volgden en ze deden aan botanisch stoepkrijten. Dat is tussen de stoepranden wilde planten zoeken, op de app hun naam erbij vinden en met stoepkrijt de naam erbij zetten. Alleen al in Amsterdam werden 60 soorten wilde planten gevonden’.
IVN is een landelijke organisatie; wat doet ze voor Amsterdamse jongeren?
‘In september start weer in Amsterdam een groen traineeship voor jongeren. De vrijwilligersafdeling Amsterdam biedt verder diverse activiteiten aan zoals opleiding om gids te worden, allerlei soorten wandelingen en het maken van een wormenhotel. Schrijfster Maria Stoffers schrijft elke maand op de site een blog over natuurbeleving in en rondom Amsterdam.
Wat is jouw toekomstwens voor de stad Amsterdam?
‘Als je al weet dat in Amsterdam bijna iedere straat bomen heeft, wens ik dat Amsterdam over 10 jaar een nationaal park is: met veel groen en biodiversiteit’.
Aan de e Prins Bernard Cultuurfonds Prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. Op 16 november wordt de prijs tijdens een feestelijke ceremonie uitgereikt.