Home Nieuws Keti Koti, dit jaar wel herdenken, maar geen festival in Oosterpark

Keti Koti, dit jaar wel herdenken, maar geen festival in Oosterpark

0

Het Keti Koti Festival in het Oosterpark kan in verband met de coronapandemie ook dit jaar niet doorgaan. Jaarlijks zorgt dit festival op 1 juli voor een vrolijkere sfeer. De Keti Koti herdenking bij het Slavernijmonument in het Oosterpark gaat echter wel door. Onder anderen burgemeester Femke Halsema zal bij de besloten bijeenkomst aanwezig zijn. Dit jaar dus wel de herdenking, maar helaas geen viering van de afschaffing van de slavernij met het Keti Koti Festival.

Keti Koti betekent ‘Verbroken Ketenen’ in het Surinaams, en symboliseert de afschaffing van de slavernij. Het Keti Koti Festival viert jaarlijks vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een kleurrijke explosie van vreugde in het Oosterpark. Podia zijn er net als vorig jaar in het Oosterpark niet. Ook het genieten van traditioneel eten en drinken, lezingen, films, een Caribische markt en kunst is er dit jaar niet bij. Volgend jaar ongetwijfeld wel weer.

Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft werden de bevolking van de toenmalige koloniën de Nederlandse Antillen en Suriname vrijgesteld. Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders dragen bij aan de kleur en persoonlijkheid van Amsterdam. Ze vormen een belangrijk aandeel van de culturele smeltkroes die de stad vandaag de dag is.