Home Overzicht De tien coffeeshops in Oost doen mee aan landelijke wietproef

De tien coffeeshops in Oost doen mee aan landelijke wietproef

0

Stadsdeel Oost mag, naast tien gemeenten, meedoen aan de landelijke wietproef. Dat is vrijdag in de ministerraad besloten. De wietproef moet duidelijk gaan maken hoe cannabis legaal kan worden geteeld en verkocht aan coffeeshops. Ook de effecten zijn op kwaliteit, criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid onderdeel van de proef. Nu is de teelt van wiet verboden, terwijl de verkoop aan klanten wordt gedoogd.

Nu Oost als elfde deelneemt ‘gemeente’ is toegevoegd, mag dat het niet tot vertraging van de proef leiden. Het kan zijn dat op een bepaald moment maar coffeeshops in tien deelnemende gemeenten bevoorraad kunnen worden. Dat zou voor Oost tot een latere startdatum kunnen leiden.

In december start de proef in Breda en Tilburg, waarbij geselecteerde telers legaal wiet leveren aan coffeeshops. In eerste instantie mogen coffeeshops naast de legaal geteelde wiet ook gedoogde wiet verkopen. Maar na de zes weken start het daadwerkelijke experiment. Vanaf dat moment mogen de betreffende coffeeshops alleen nog de gereguleerde wiet verkopen. De wietproef zal 4 tot 5,5 jaar duren.