Home Nieuws uit Artis Delen 19e-eeuwse interieur Groote Museum Artis gesloopt

Delen 19e-eeuwse interieur Groote Museum Artis gesloopt

0
Foto Stadsarchief Amsterdam

Bij werkzaamheden aan het Groote Museum in Artis zijn delen van het zeldzame negentiende-eeuwse interieur gesloopt. Dat meldt AT5. De pleisterlaag met daaronder oude, geschilderde afwerkingslagen met marmerimitatie is tot aan het metselwerk afgebikt en de stucplafonds zijn gesloopt. Justitie overweegt Artis te vervolgen.

Artis begon in 2003 met de plannen voor een algehele renovatie en restauratie van de monumentale gebouwen op het terrein. De restauratie van Het Groote Museum is daar een belangrijk onderdeel van. Het is het sluitstuk van een jarenlange renovatie van monumentale gebouwen in Artis die in 2003 begon.

Volgens artistiek en zakelijk directeur van Het Groote Museum Haig Balian heeft een projectleider het stucwerk van de wanden af laten halen. Er zaten meerdere lagen op. De projectleider heeft de vergunning verkeerd gelezen en zonder overleg is het stucwerk eraf gehaald. Een medewerker van Monumentenzorg heeft dat gezien en er is besloten het werk stil te leggen. Het betreft een zeer zware overtreding. De omgevingsdienst maakte een proces-verbaal op dat werd aangeboden aan het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Het OM beslist later over de vervolgstappen.

Het Groote Museum is het oudste museum van Nederland en stamt uit 1855. Na de renovatie zou het in 2021 worden geopend. Het museum gaat over de mens. Aan dieren, planten, microben en het universum voegt Artis met het museum ook de mens toe.