Op 1 juli is het Keti Koti, de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen in 1863. Het Tropenmuseum organiseert de hele maand juni een digitaal Keti Koti festival. Met onder meer theater, spoken word, freedom talks, webinars en lunchlezingen.
Angisa Stories In deze 4-delige videostories vertelt specialist Andy Arduin over de geschiedenis en betekenis van de ‘angisa’ (de Surinaamse hoofddoek). De angisa is ontstaan tijdens de slavenperiode doordat de tot slaaf gemaakte mensen niet met elkaar mochten communiceren. Door het dragen van een angisa konden vrouwen geheime boodschappen uitwisselen middels speciale bindwijzen en patronen op de stof. Elke vrijdag in juni gaat een nieuwe aflevering van Angisa stories in première.
Freedom talks Een serie livestreams met aandacht voor vrouwen en onbekende verhalen van verzet. Moderator is Nicole Terborg. Sociologe Aspha Bijnaar vertelt over de rol van de vrouw tijdens de emancipatiestrijd van de tot slaaf gemaakte.
De tweede Freedom Talk op zondag 13 juni gaat over muziek als vorm van verzet. Met onder meer Kunta Rincho; cultureel maatschappelijk ondernemer, muzikant en anti racisme-activist en Vernon Chatlien; percussionist, componist en onderzoeker naar Tambú erfenis; een mix van muziek, dans en zang. Deze muziekvorm werd op de Antillen gebruikt om het zware leven op de plantage en de gruwelijkheden van het slavenleven te bezingen. Editie drie en vier zijn op 20 en 27 juni.
Spoken word performances Spoken word-dichter Smita James maakt speciaal voor deze Keti Koti maand een performance over de betekenis van Keti Koti en over vrijheid. Smita James trad onder meer op tijdens Fringe Festival en Spoken Word FM. Op de Keti Koti pagina van het Tropenmuseum zijn ook de spoken word bijdragen van Onias Landveld en Dorothy Blokland te zien. Deze bijdragen komen uit de tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden van het Tropenmuseum.
Bepaal zelf je toegangsprijs Aanmelden voor de online Keti Koti maand kan via de websites van de musea. De prijs van je kaartje bepaal je zelf. Met een Keti Koti ticket heb je toegang tot alle online activiteiten in de hele maand juni. Het hele programma staat op de sites van de musea.