Komende donderdag en vrijdag gaan de apotheken in Amsterdam dicht door een staking van de medewerkers. Eind vorige maand zouden apothekersassistenten meerdere dagen het werk neerleggen. Apotheken zouden daardoor negen dagen gesloten zijn. De branchevereniging voor apotheken spande daarop een kort geding aan vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s voor patiënten. Kort voor kerst verbood de rechter de staking.
De vakbonden willen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli met minimaal 6 procent omhoog gaan. Het minimumloon moet omhoog naar 16 euro per uur en de medewerkers willen ook worden betaald voor de tijd die ze kwijt zijn aan voorbereidingen op de werkdag. Verder moeten er meer maatregelen komen om de werkdruk te verminderen en de werksituatie veiliger te maken.
Tijdens de staking blijft spoedzorg gegarandeerd. Dat betekent dat patiënten in noodgevallen altijd medicijnen kunnen krijgen, maar daar mogelijk wel voor naar een andere apotheek moeten. Net als bij eerdere stakingen vormt de actie daarmee geen risico voor de gezondheid van patiënten.
De werkgevers bieden vooralsnog 2 procent vanaf 1 juli dit jaar en 5 procent per 1 juli volgend jaar. Ze zeggen door het beleid van zorgverzekeraars en de overheid niet meer te kunnen geven.
In december verbood de rechter een staking van de apotheekmedewerkers. Die actie rond de kerstperiode zou drie dagen duren. ‘Als de werkgevers dachten dat ze met die rechtszaak de acties van hun personeel tot een einde konden brengen, dan is dat een verkeerde inschatting geweest’, zeggen de bestuurders Ralf Smeets (FNV) van en Albert Spieseke (CNV). ‘Ze hebben eerder het tegenovergestelde bereikt. De actiebereidheid is groter dan ooit.’