Op de Dappermarkt bevindt zich een klein kraampje die elke liefhebber kent: de kraam van de legendarische ‘Worstvrouw’. Deze kraam, waar zowel bloedworst als Surinaamse lekkernijen de show stelen, is een vaste stop voor liefhebbers van traditionele smaken.

Arie Martijn gaat de markt op

De kraam, gerund door de inmiddels 70-plusser en officieel overgedragen aan haar dochter, is een begrip op de markt. Hoewel haar dochter tegenwoordig het stokje heeft overgenomen, laat de Worstvrouw zich nog regelmatig zien. Met haar kenmerkende charme en vakmanschap blijft ze klanten bedienen en tradities levend houden.

Het klein kraampje met de twee opvallende vlaggen staat vaak naast de Vietnamese loempia’s vlak bij de hoek Dapperstraat/Reinwardtstraat. ‘Wij komen hier inkopen doen voor mijn verjaardag vanavond’, zegt Barbara die in Suriname geboren is. ‘De lekkernijen van de Worstvrouw mogen niet ontbreken. De hele familie is er dol op!’

De kraam is bekend om haar veelzijdige aanbod. Zo kun je er terecht voor pasteitjes en fiadoe (een traditionele Surinaamse vruchtencake), maar de echte publiekslievelingen zijn de bloedworst en fladder. Fladder, de uitgekookte en kruidig bereide koeienmaag, is een ware delicatesse die nieuwsgierige nieuwkomers en trouwe klanten keer op keer naar de kraam trekt.

De kraam is op vaste dagen – donderdag, vrijdag en zaterdag – te vinden op de Dappermarkt. Het is niet alleen de plek om smaakvolle gerechten te halen, maar ook om een praatje te maken. De Worstvrouw staat bekend om haar Surinaamse humor en het delen van culinaire tips. ‘Deze bloedworst is zoals mijn oma die vroeger maakte’, vertelt vaste klant Sharon. ‘En het praatje met haar maakt het elke keer weer bijzonder. Het voelt als thuiskomen.’

De kraam van de Worstvrouw symboliseert de rijke geschiedenis van de Dappermarkt en Oost. Het is een herinnering aan een tijd waarin markten niet alleen een plek waren om boodschappen te doen, maar ook een ontmoetingsplek was. ‘Vandaag de dag biedt de kraam een unieke combinatie van Amsterdamse en Surinaamse culinaire tradities en houdt zo het beste van onze twee werelden levend’, sluit vast bezoeker Sharon af.