Home Lezen en schrijven Dichters van Dienst Live, een vaarwel aan F. Starik

Dichters van Dienst Live, een vaarwel aan F. Starik

0
F. Starik. Foto Bianca Sistermans.

Onlangs verscheen Dichter van Dienst, het derde boek over de eenzame uitvaart van de in 2018 overleden dichter F. Starik. Dit is de aanleiding voor een mooie avond met de Dichters van Dienst in Museum Tot Zover, op vrijdag 29 november. Met optredens van onder anderen Eva Gerlach, Maria Barnas, Thomas Möhlmann, Joris van Casteren, Erik Jan Harmens  en Vrouwkje Tuinman.

Starik was de coördinator en drijvende kracht achter Stichting De Eenzame Uitvaart die in Amsterdam en enkele andere steden een bijzonder saluut brengt aan eenzame overledenen. Dichters schrijven voor iedere eenzame uitvaart een gedicht en lezen dat bij de uitvaart voor. De band tussen F. Starik en Museum Tot Zover dateert al van 2005. Toen schreef de dichter een gedicht om het begin van de bouw van het museum te omlijsten. Later organiseerde het museum twee tentoonstellingen over de eenzame uitvaart, Dichters van Dienst (2012) en Hier Besta Ik (2017), beide met foto’s van Bianca Sistermans.

Dichters van Dienst LIVE is een vaarwel aan F. Starik en een eerbetoon aan de Dichters van Dienst. De dichters dragen hun gedichten voor in Café Roosenburgh, waar geproost zal worden op F. En er is meer. Boris von der Möhlen geeft een minicollege over Stariks zelfdraagdoodskist en Vrouwkje Tuinman interviewt de nieuwe coördinator van de eenzame uitvaarten, Joris van Casteren. Het museum is de hele avond geopend. Daar is momenteel de veelbesproken tentoonstelling De Laatste Aai – eerbetoon aan dode dieren te zien. Het boek Dichter van Dienst (Nieuw Amsterdam, 2019) is uiteraard te koop.

Een vaarwel aan F. Starik op vrijdag 29 november, aanvang 20.00 uur. Entree € 10,00 (incl. museumbezoek). Tickets bestel je hier. Museum Tot Zover is te vinden op begraafplaats De Nieuwe Ooster, Kruislaan 124.