Home Overzicht Diversiteit krijgt vorm in tunnel tussen Dapperbuurt en Indische Buurt

Diversiteit krijgt vorm in tunnel tussen Dapperbuurt en Indische Buurt

0
Een detail van de tegeltableaus.

Een kleurig kunstwerk is straks te zien in de tunnel tussen de Javastraat en de Tweede van Swindenstraat. Het gaat over de verschillen tussen jong en oud, mensen met of zonder beperking, verschil in cultuur, huidskleur, gender en seksualiteit. Tijdens de Pride Amsterdam wordt het kunstwerk feestelijk geopend met de buurt.

Bewoners en leden van de stadsdeelcommissie kwamen in 2021 met een plan voor een kunstwerk om duidelijk te maken dat bewoners met al hun verschillen samen de buurten van Oost maken. Het is een tegengeluid tegen anti-homo en andere anti-lhbtiq+ geweldsincidenten die eerder in Oost gebeurden.

Kunstenaar is Enzo Pérès-Labourdette maakte na gesprekken met bewoners, ondernemers en buurtorganisaties het ontwerp voor twee tegeltableaus in alle kleuren van de regenboog. Het beeldt Oost en haar bewoners af; mensen die elkaar door een storm heen helpen naar een lichte, feestelijke plek in de zon. In augustus wordt het kunstwerk op de wanden van de tunnel tussen de Dapperbuurt en de Indische Buurt feestelijk geopend.

‘Wat me zo trots maakt op Oost is de variatie aan mensen en culturen’, zegt stadeelvoorzitter Maarten Poorter. ‘Intolerantie is echter nog steeds aanleiding voor incidenten. Daarom zijn we de afgelopen periode onder andere in gesprek gegaan met schooldirecteuren om LHBTIQ+ bespreekbaar te maken door een lesaanbod van Dynamo. Ook werken we samen met de politie om daders te vervolgen en de meldingsbereidheid te bevorderen. De komende periode blijven we ons inzetten voor de aanpak van dit probleem. Het kunstwerk is een krachtig tegengeluid om verschil met elkaar vieren.’

In augustus tijdens de Pride Amsterdam wordt het kunstwerk opgeleverd met een feestje met bewoners uit de buurt. Na de oplevering worden er activiteiten en lesprogramma’s aan het kunstwerk gekoppeld.