Home Overzicht DJ Oscar tipt 10 alternatieve kerstsongs

DJ Oscar tipt 10 alternatieve kerstsongs

0

De in Oost wonende DJ Oscar is een specialist op het gebied van kerstmuziek, met name uit de meer alternatieve richting. Hij verzamelt niet alleen kerstplaatjes, maar doet er ook DJ-sets mee en radioprogramma’s. Hij schrijft over nieuwe kerstnummers op christmasagogo.blogspot.com. Speciaal voor oost-online heeft hij een Top 10 gemaakt met zijn favoriete kerstnummers van dit jaar, met als voorwaarde dat er een video bij hoorde.

DJ Oscar draait zijn vreemde, alternatieve kerstplaatjes op 22 december in het Plein Theater op het Talking Trees Xmas Party feest. Op 23 december in de platenwinkel Concerto (met Jaap Boots) en op 24 december in de middag tijdens de jaarlijkse kerstrommelmarkt Parafanalia in Paradiso. Op Eerste Kerstdag is hij om 18.00 uur te horen op de Concertzender, met een speciaal kerstprogramma.

10  Maxwell Farrington- Auld Lang Syne

Iemand met een heel aparte kijk op Kerstmis is de Australiër  Maxwell Farrington. Hij woont al lang in Bretagne, Frankrijk. Op zijn kerstplaat ’Yuletide’ gevulde met aparte kerstliedjes, staat ook zijn versie van de Engelse klassieker ‘Auld Lang Syne’. Met een vreemdsoortige video, opgenomen aan de Bretonse kust.

Katie Brooks- I Heard The Bells On Christmas Day

Zangeres Katie Brooks komt uit Manchester, Engeland. Haar muziek klinkt naar america en country. Hier doet ze een ontroerende versie van ‘I Heard The Bells On Christmas Day’ een Amerikaanse carol uit 1864 over ‘peace on earth’, echt actueel nu! Ooit deed Johnny Cash hier ook een prachtige versie van.

8  Chris Isaak- Almost Christmas (Live)

Het tweede, net uitgebrachte, kerstalbum van ‘good old’ Chris Isaak heet ‘Everybody Knows It’s Christmas’. Het is opgenomen voor het legendarische rock ’n roll platenlabel Sun Records (o.a. Carl Perkins, Jerry Lee Lewis). Veel van de songs rocken dan ook lekker. Dit is een fijn countryrock nummer.

7  The Dollyrots- Christmas Time With You

Het Amerikaanse punkduo Dollyrots bestaat al ruim 20 jaar. Zangeres Kelly Ogden en haar man Luis Cabezas maken ieder jaar wel een leuke punky Xmas track. Sinds kort spelen hun twee kinderen ook mee in de bijbehorende video vol typisch Amerikaanse taferelen als het bakken van cookies, of het plechtig opzetten van de piek op de kerstboom.

6  The Surfrajettes – All I Want For Christmas

Amerikaans sixties georiënteerd meisjeskwartet. Met hun vrolijke pakjes spelen ze live een instrumentale versie van het fameuze Maria Carey nummer.

5  Truus de Groot- Christmas Time Is Here

Truus de Groot is een bekende uit het alternatieve muziekcircuit van de jaren tachtig, met name uit de zogenaamde ULTRA-stroming. Ze zat in bands als Nasmak en Plus Instruments. Nu woont ze in Amerika. Ieder jaar zet ze een nieuw kerstnummer in elkaar. Dit keer een cover van ‘Christmas Time Is Here’ een nummer dat voor het eerst te horen was in de tekenfilm ‘A Charlie Brown Christmas’ uit 1965.

4  Los Bitchos- Los Chrismos

Vier vrouwen uit Londen die vooral instrumentale surf en Braziliaanse cumbia muziek spelen. Dit nummer hebben ze op een flexidisc uitgebracht en het plezier spat er af, niet alleen in de muziek maar ook op de vrolijke video.

3 Sleeping At Last- Snow

Dit is ook weer zo’n nummer om stil van te worden en dat niet alleen door de prachtige strijkersarrangementen. Sleeping At Last is het project van de Amerikaan Ryan O’Neal. Ook hij zorgt ieder jaar weer voor nieuwe kerstliedjes. Deze is speciaal opgedragen aan zijn moeder die afgelopen jaar overleed en zonder wie hij voor het eerst Kerstmis gaat vieren.

2  The Wedding Present – The Loneliest Time Of Year

Engelse indiepop band die al vanaf 1985 actief is. Dit jaar gaven ze iedere maand een 7 inch vinylsingle uit. En je raadt het al, de december single is een kerstnummer. Een heel fraai langzaam nummer, vergezeld van een adembenemende winterachtige clip

1  Isla Croll – Please Come Back For Christmas

De jonge Engelse zangeres Isla Croll heeft een fantastisch soul-achtig nummer gemaakt inde stijl van sixties producer Phil Spector, die in 1963 het beroemde kerstalbum ‘A Christmas Gift From Phil Spector’ uitbracht. De prachtige bijbehorende video is schattig en ontroerend en sprong er dit jaar dik bovenuit!

EXTRA

Een lekkere oude kerststomper uit 1966. De originele Amerikaanse single van Bey Ireland is een waar collectors item. Maar dit jaar verscheen het nummer op de compilatie ‘Santa’s Funk & Soul Christmas Party Vol.4’, een must voor liefhebbers van oude funk en soul.

Bey Ireland – All I Want For Christmas Is A Go Go Girl
Kidbug – Just Like Xmas
Axelle Red
Younes Mohcin – Kersttrui