Home Dwars nieuws Van armoede kun je geen vrij nemen

Van armoede kun je geen vrij nemen

0

De coronacrisis onthulde voor Carleen de Lange een diepgewortelde armoede onder haar buurtgenoten in Betondorp. Ze wilde hier iets aan doen en richtte de Stichting Veerkrachtig Betondorp op, een initiatief om Betondorpers die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen laagdrempelig ondersteuning te bieden. Dwars sprak met oprichtster, Carleen de Lange en sociaal ondernemer Renée Ritsma over dit sympathieke project.

Wendy Danser | Foto’s Eddy Ellert

Carleen de Lange was een van de veertig vrijwilligers die zich tijdens de lockdown in 2020 via de Facebookgroep Coronahulp Betondorp inzetten voor hun buurtgenoten. Ze deden onder andere boodschappen, lieten honden uit en maakten een praatje.

Carleen de Lange

Carleen schrok van de schrijnende omstandigheden van veel buurtgenoten. Zij hadden bijvoorbeeld weinig eten in huis, leefden op een kale vloer of hadden geen kasten. ‘Mensen schamen zich vaak en durven er niet voor uit te komen dat ze het zwaar hebben. En als je eenmaal schulden hebt, krijg je vaak boete op boete. Het begint meestal met een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding of een ziekte, en na verloop van tijd wordt de situatie steeds uitzichtlozer.’

Ze besloot om de ondersteuning structureler op te zetten. Om te beginnen met het aanbieden van maaltijden en producten die ze ontvingen via het Rode Kruis. Inmiddels heeft de stichting in een schoolgebouw aan Zuivelplein 9 een lokaal waar op vrijdag de Sociale Kruidenier geopend is en vijfentwintig huishoudens, drie keer per week gratis twee maaltijden kunnen ophalen. Veel producten, zoals brood en groente, worden gedoneerd door lokale ondernemers.

Verse soep

Renée Ritsma, eigenaresse van de sociale onderneming ‘Soep langs de Lijn’, bereidt – in samenwerking met Dynamo – verse soepen voor diverse sportclubs in de Watergraafsmeer. Daarnaast verzorgt ze twee keer per maand in het Parkhuis (Park de Meer) een tweegangendiner voor buurtgenoten en kookt ze wekelijks voor bewoners van zorginstelling Philadelphia.

Renee Ritsema

Renée: ‘Carleen had me op het internet gevonden over mijn buurtactiviteiten en vroeg me tijdens de lockdown of ik soep wilde leveren voor haar stichting. Ik vond het een mooi initiatief en ging gelijk aan de slag.’ En tot op de dag van vandaag genieten Betondorpers die gebruikmaken van de maaltijdservice, nog iedere woensdag van de voedzame soep van Renée.

Feestdagen

Carleen doet er alles aan om de hulp voort te zetten. Maar na de coronacrisis zijn de (financiële) ondersteuning van de gemeente en het Rode Kruis minder vanzelfsprekend. Heel recent heeft de stichting echter te horen gekregen dat de gemeente alsnog met geld over de brug komt.

‘Dit soort laagdrempelig buurtinitiatieven worden juist steeds belangrijker. De prijzen in de winkels en de energiekosten schieten razendsnel omhoog en meer en meer gezinnen komen in de financiële problemen. En van armoede kun je geen vrij nemen, ook niet tijdens de feestdagen. We willen gezinnen in die periode dan ook graag iets extra’s bieden. Mensen kunnen ons hierbij helpen, bijvoorbeeld door hun energiecompensatie aan ons te doneren als ze die zelf niet nodig hebben. Daarnaast zijn kerstpakketten, houdbare lekkernijen of plaids meer dan welkom. Donaties gaan altijd 100 procent naar onze bezoekers!’

Ga voor meer informatie naar veerkrachtigbetondorp.nl. Daar vind je ook hoe je kunt doneren. En www.soeplangsdelijn.nl of Facebook.