In september vorig jaar werd Marokko getroffen door een zware aardbeving. Vijfentwintig jongeren tussen de 16 en 27 jaar uit Oost gingen in oktober naar Marokko om hulp te bieden aan mensen in het aardbevingsgebied. Zo hielpen ze onder meer kindertehuizen en een participatiecentrum voor vrouwen. De documentaire Marokko Challange, die verslag doet over de reis, ging donderdag in een uitverkocht Pathé de Munt in première.

In totaal werd 25.500 euro aan donatiegeld opgehaald. Honderd procent van deze donaties kwam rechtstreeks ten goede aan de lokale bevolking van Marokko. Een opvanghuis voor verlaten kinderen en een kindertehuis, kregen concrete steun. In het epicentrum van de aardbeving betaalden ze voor honderd gezinnen de boodschappen en zorgden ze voor tenten.

Naast wethouder Soufyan Mbarki kwam ook stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer naar de première. Zij was duidelijk geëmotioneerd en moest soms wel een traantje wegpinken. ‘De beelden hebben veel impact op mij gemaakt. Deze jongeren konden het geld gebruiken voor nieuwe schoenen, maar ze hebben ervoor gekozen om dit aan een ander te geven en op die manier kinderen in nood te helpen. Zij zijn echt een voorbeeld voor iedereen. Ontzettend trots op hoe deze toppers slachtoffers van de aardbeving in Marokko een helpende hand hebben geboden.’

De nodige reis- en verblijfskosten hebben de jongeren die de reis maakten zelf opgespaard door deel te nemen aan meerdere Youngsterdam challenges. Bij dat maatschappelijk diensttijdproject voeren jongeren positieve challenges uit voor bijvoorbeeld een voetbaltoernooi, talentenjacht of netwerkevent. Als ze deze challenges afronden ontvangen ze een vergoeding ter waarde van 150 euro als erkenning voor hun inzet. Jongeren zijn vrij om dit geld op hun eigen manier te besteden. Sommigen kopen kleding, gaan samen uit eten of laten het uitkeren in de vorm van een tegoedbon.

Maar de jongeren die meegingen naar Marokko hadden de afgelopen twee jaar elf Youngsterdam-challenges volbracht. In plaats van hun beloningsgeld te laten uitkeren, kozen ze ervoor om het te sparen. Dit geld werd uiteindelijk gebruikt om de kosten van de vliegtickets, verblijfskosten, voeding en teambuilding-activiteiten voor de reis naar Marokko te dekken.

Kijk de documentaire