In het crematorium van De Nieuwe Ooster is op zaterdag 6  januari door een technisch defect brand ontstaan in de ovenruimte. Dat schrijft bestuurder Jan-Bert Vroege aan de stadsdeelraad. Vanaf maandag 8 tot vrijdag 19 januari vonden de uitvaartplechtigheden plaats op De Nieuwe Ooster, maar de crematies zelf vonden plaats op Westgaarde.

Vroege meldt dat er adequaat en professioneel gehandeld, waardoor de veiligheid van gasten en collega’s niet in het geding is gekomen. De brandweer was snel ter plaatse en heeft samen met betrokken medewerkers de situatie onder controle gekregen.

De ovenruime is gelegen op de eerste verdieping en grenzend aan de Rijksmonumentale Jan Leupen aula. Hierdoor had voornamelijk de rookontwikkeling gevolgen voor het gehele pand en konden er door de schade tijdelijk geen crematies plaatsvinden op De Nieuwe Ooster. De aula is meteen na het incident grondig schoongemaakt en gelucht waardoor er de volgende werkdag weer plechtigheden konden plaatsvinden.

De Nieuwe Ooster regelde individueel vervoer naar Westgaarde en bood daarbij nabestaanden de mogelijkheid na afloop van de plechtigheid een laatste groet te brengen aan de overledene, terwijl de rouwauto het terrein verliet.

De herstelwerkzaamheden zijn direct na de brand ingezet en het crematorium is inmiddels weer normaal in gebruik. Er rest nu enkel nog herstelwerk aan de muren en het plafond rondom de oven.