Op het Science Park aan de Kruislaan staat AMS-IX, de  Amsterdam Internet Exchange. Het is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Op 1 februari AMS-IX haar 30-jarig bestaan en markeert drie decennia van baanbrekende bijdragen aan mondiale connectiviteit, technologische vooruitgang en digitale innovatie.

Sinds de oprichting in 1994 loopt AMS-IX voorop bij het mogelijk maken van efficiënte uitwisseling van internetverkeer en speelt het een belangrijke rol bij het vormgeven van het digitale landschap, zowel lokaal als wereldwijd. Als neutrale organisatie zonder winstoogmerk maakt AMS-IX verbindingen tussen netwerken onder andere internetproviders (ISP’s), contentproviders en streamingdiensten mogelijk.

Vanwege de steeds toenemende behoefte aan verbinding heeft AMS-IX nu een piekverkeer van bijna 12 Terabit per seconde, Dat is gelijk aan 100 miljoen mensen die tegelijkertijd Fortnite spelen of 6,4 miljoen TikTok filmpjes die tegelijkertijd worden bekeken.

AMS-IX: belangrijk voor uitwisseling internetverkeer

Het internationale karakter van AMS-IX, 80 procent van de klanten komt uit het buitenland, heeft ervoor gezorgd dat veel internationale bedrijven zich in Amsterdam hebben gevestigd. Daardoor is het bedrijf onderdeel geworden van de derde mainport, naast de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol. De goede internetconnectiviteit werkt als een magneet en is zeer belangrijk voor Nederland om haar koppositie als knooppunt voor Europa te behouden voor nu en in de toekomst.

Over de jaren heeft AMS-IX diverse mijlpalen bereikt:

Met een robuuste infrastructuur, gestart in Amsterdam, heeft AMS-IX haar aanwezigheid over verschillende continenten uitgebreid, door knooppunten te starten in grote wereldsteden in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten, Afrika en de VS, dit om de lokale connectiviteit te verbeteren. Inmiddels heeft AMS-IX veertien internetknooppunten wereldwijd.

Door middel van de implementatie van nieuwe netwerkapparatuur in het datacenter van Equinix AM5, heeft AMS-IX het energieverbruik op deze locatie met 85 procent kunnen verminderen. Op alle zestien locaties in Nederland zal de komende tijd de apparatuur worden vervangen om het energieverbruik terug te dringen en het platform te upgraden.

Het begin op het Science Park in de Watergraafsmeer

Begin jaren 90 stond internet in Nederland nog in de beginfase. Academische instituten op het Amsterdam Science Park op de Kruislaan wilden direct data met elkaar kunnen uitwisselen en ook gebruik kunnen maken van elkaars (internationale) verbindingen. Dit leidde in 1994 tot het opzetten van een lokaal internetknooppunt op die locatie: AMS-IX werd geboren. Diverse partijen zoals NIKHEF, SARA, CWI, SURFnet en NLnet waren hierbij betrokken.

Op het AMS-IX platform zijn bedrijven actief zoals Adyen, Amazon, Apple, Booking.com, Google, Meta Microsoft, Netflix, Odido en TikTok.

Inmiddels heeft AMS-IX meer dan duizend aangesloten partijen afkomstig uit alle delen van de wereld. In Nederland heeft het bedrijf apparatuur in zestien verschillende datacenters in- en rondom Amsterdam en in Zuid-Holland en wordt er tijdens dagelijkse piektijden bijna 12 Terabit per seconde over het platform uitgewisseld.