Home Overzicht ‘Door mijn studie besloot ik te doen wat ik echt leuk vind’

‘Door mijn studie besloot ik te doen wat ik echt leuk vind’

0

Na een zwervend bestaan als antikraak fietsenmaker in Oost kreeg de Cheap Bike Shop van Jordan Iliev (27) begin dit jaar een vast adres in de Reinwardtstraat. Iliev biedt oude, opgeknapte fietsen zo goedkoop mogelijk aan en draagt zo bij aan duurzaamheid en de bestrijding van fietsendiefstal.

Lewis Daniels

‘Eigenlijk is het raar dat ik ondernemer ben geworden’, blikt Jordan met een glimlach terug. ‘Ik kijk zelden vooruit.’ Dat hij fietsenmaker werd, was evenmin een vooropgezet plan. ‘Ik deed de havo en dat kwam mij niet aanwaaien. Daarvoor zat ik op het vwo, dat was nog zwaarder. Uit verveling repareerde ik fietsen en bood mij op marktplaats aan als monteur. Dat liep goed.’

Ondanks de moeilijke tijd op de middelbare school  volgt en voltooit Jordan een technische opleiding bij de HVA. ‘Ik baal nog steeds dat ik daar zo lang mee ben doorgegaan, het was niets voor mij.’ Tijdens zijn studie leest hij een advertentie van de gemeente. ‘Fietsen die te lang onafgebroken op straat staan, worden na verloop van tijd weggehaald. Als de eigenaren die niet ophalen gaan ze in de verkoop.’ Jordan koopt de aangeboden fietsen en slaat die op in de fietsenstalling van het studentenhuis waar hij dan woont. Daar maakt hij de rijwielen klaar voor gebruik en verkoop. ‘Ik zocht een uitlaatklep en merkte dat fietsen opknappen mij gelukkig maakte. Door mijn studie ontdekte ik wat ik echt leuk vind en besloot daar iets mee te gaan doen.’

Zijn handel in opgeknapte fietsen is zo succesvol dat Jordan op zoek gaat naar een bedrijfsruimte. ‘Om de kosten te drukken, huurde ik antikraak zodat ik goedkoop fietsen kon blijven aanbieden. Nadeel daarvan was dat je nooit wist hoe lang je ergens zat. Een keer moest ik na negen dagen al op zoek naar wat anders.’

Achteraf gezien was de beginperiode van de Cheap Bike Shop moeilijker dan Jordan destijds dacht. ‘Ik was naïef en vond dat ik alles kon, terwijl ik nog moest beginnen. Als ik toen had geweten wat voor uitdaging het ondernemen zou zijn, was ik er misschien niet aan begonnen. Later besefte ik de juiste keus te hebben gemaakt. Daar ben ik heel blij om. Ik kan niet bedenken wat ik anders zou moeten doen.’

Voor zijn middelbareschooltijd en het opzetten van de Cheap Bike Shop stond Jordan voor nog een grote uitdaging. ‘Ik ben geboren in Bulgarije. Toen ik zes was, verhuisden we naar Amstelveen. Mijn vader kon in Nederland werken, dat was een enorme kans. Het eerste jaar begreep ik niets van Nederlands. In de klas  knikte ik op alles ja, maar na een jaar kwam ik goed mee op school. Ik zag ook al verschillen tussen Nederland en Bulgarije, snoepte inmiddels drop en vierde Sinterklaas. Nu pas begrijp ik hoeveel geluk ik heb gehad dat ik vrij makkelijk accentloos Nederlands leerde spreken en hier mijn weg vond. Én de fiets natuurlijk.’

Jordan heeft nog steeds de Bulgaarse nationaliteit. Soms overweegt hij Nederlander te worden. ‘De kosten houden mij tegen en er is niet echt een noodzaak. Bulgarije is nu een EU-lidstaat. Ik heb vrijwel dezelfde rechten en plichten als een Nederlander, mag alleen niet stemmen voor de Tweede Kamer. Een verblijfsvergunning is niet meer nodig, maar die van vroeger heb ik nog steeds. Het is het enige Nederlandse document dat ik heb.’

Behalve reparaties en de handel in opgeknapte zwerffietsen verkoopt Jordan ook online onderdelen. ‘In de winkel zie je dat niet terug, maar het is een belangrijk deel van Cheap Bike Shop waar ik meer mee wil gaan doen.’ Mogelijk dat hij in de toekomst een tweede winkel opent. ‘Zo ver is het nog niet, dan zal ik eerst mensen moeten aannemen. Nu doe ik alles zelf. Als ik een tweede vestiging open, is dat in Utrecht.  In mijn segment van de fietsmarkt heb ik weinig concurrentie omdat ik de onderkant van de markt bedien. Ik verkoop vooral aan klanten die een fiets puur als vervoermiddel gebruiken, zoals studenten. In Amsterdam weet mijn doelgroep mij wel te vinden maar niet vanuit Utrecht, terwijl dat de stad is waar na Amsterdam het meest wordt gefietst.’ Vooralsnog ziet Jordan een tweede filiaal als een stiekeme droom die wellicht op een dag uitkomt. ‘Vroeger fantaseerde ik ook over het hebben van een eigen winkel zonder te denken die ooit echt te hebben.’