Samen met Eye Filmmuseum vertoont het Stadsarchief iedere eerste zondag van de maand om 15.00 uur unieke Amsterdamse films met een inleiding door een expert. Op zondag 5 mei is het thema ”.
Bevrijding Oosterpark is de titel van een amateurfilm van G. F. Niekus Amateurfilm over de bevrijdingsfeesten op 26-28 juni 1945 in de Oosterparkbuurt. Een defilé met praalwagens en muziekkorpsen gaat onder massale belangstelling langs het Oosterpark en over de Linnaeusstraat. Koningin Wilhelmina passeert per auto het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Er wordt gedanst op straat, op het Beukenplein is een poppenkastvoorstelling. Optochten met delegaties van de N.S., Curaçao, en Chinezen (met drakendans).
De tweede film die in het Stadsarchief te zien is ‘Rembrandt in de schuilkelder’. Bertus van Lier, Gerard Rutten, F. Schmidt-Degener en anderen maakten onder auspiciën van de heer Sandberg een gedeeltelijk geënsceneerde documentaire over de bouw van schuilkelders in de duinen bij Heemskerk. Deze schuilkelders dienen om de Nederlands kunstschatten ten tijde van oorlog op te slaan. Met opnamen van onder andere de mobilisatie, de bouw van de bunker, het bombardement op Rotterdam, de bevrijding, het eerste bezoek na de bevrijding van koningin Wilhelmina aan Amsterdam en de terugkeer van De Nachtwacht in het Rijksmuseum. De film bevat een fragment uit de nooit voltooide film Rembrandt van Gerard Rutten.
De kranslegging homoseksuelen en Nationale kraakdag is de titel van het Weekjournaal van Polygoon Hollands Nieuws van week 19 uit 1970. Verslag van de kranslegging op de Dam op 4 mei waarbij twee mensen, die een krans willen leggen voor omgekomen homoseksuelen, hard worden weggeslagen, en van twee kraakacties in de stad, waaronder één door Dolle Mina’s ter gelegenheid van Nationale kraakdag.