Home Overzicht Drie Nederlandse orkesten spelen drie Bruckner symfonieën in oerversie

Drie Nederlandse orkesten spelen drie Bruckner symfonieën in oerversie

0

Drie Nederlandse symfonieorkesten slaan van 8 tot en met 10 november de handen ineen om in Muziekgebouw aan ’t IJ de oorspronkelijke eerste versies uit te voeren van drie symfonieën van de Oostenrijkse componist Anton Bruckner (1824-1896).

In het minifestival Ongehoord Bruckner speelt het Noord Nederlands Orkest Bruckners Achtste symfonie, het Residentie Orkest Bruckners Vierde en het Gelders Orkest de Derde. Nooit eerder klonken deze oerversies in zo’n kort tijdsbestek op één locatie.

Anton Bruckner wordt tegenwoordig algemeen gezien als een van de grootste symfonische componisten, op dezelfde hoogte als Mahler en Beethoven; desondanks was hij chronisch onzeker over zijn werk. Als gevolg daarvan bestaan van bijna al zijn symfonieën verschillende revisies. Vooral de drie symfonieën van Bruckner die klinken tijdens Ongehoord Bruckner wijken sterk af van de doorgaans gespeelde latere versies. De muziek is grilliger, romantischer en spontaner, de verschillen zijn voor iedereen duidelijk hoorbaar.

Het weekend Ongehoord Bruckner omvat naast de drie concerten met symfonisch werk ook een kamermuziekconcert door het Dudok Quartet Amsterdam, een orgelconcert door Ere Lievonen, een inleiding door Joep Stapel en een paneldiscussie met Bruckner-experts. Het koperensemble CvA Brass verzorgt op 31 oktober als opmaat een gratis toegankelijk lunchconcert onder de noemer Bruckner Anders. In de Agenda vindt je de bijzonderheden.