Home Oostelijke Eilanden Drugs in beslag genomen bij controle boxen op Oostelijke Eilanden

Drugs in beslag genomen bij controle boxen op Oostelijke Eilanden

0
Foto Politie

Bij de controle van een groot aantal boxen op de Oostelijke Eilanden heeft de politie afgelopen week verschillende hoeveelheden verdovende middelen en grondstoffen voor de productie van drugs aangetroffen. Op basis van verzamelde informatie zijn tijdens het onderzoek op diverse locaties met hulp van speurhonden tientallen opslagboxen bezocht. De politie voerde controles uit in nauwe samenwerking met diverse partners die samenwerken om ondermijning tegen te gaan.

Met hulp van speurhonden heeft de politie tientallen opslagboxen onderzocht. Vijf boxen zijn geopend voor nadere controle en werden strafbare feiten geconstateerd. In de boxen werden materialen aangetroffen voor het opzetten van een hennepplantage, XTC-pillen, geldtelautomaten, sealbags, persapparaten, weegschalen, versnijdingsmiddelen en hoeveelheden hasj, hennep en amfetamine. Ook trof de politie resten van cocaïne. Alle goederen zijn in beslag genomen en worden onderzocht.

Omwonenden reageerden veelal positief op de controles

Het gebruik van dit soort bergingen onder flats, garages en andere opslagboxen speelt regelmatig een rol in de ondermijnende criminaliteit en in ernstige gevallen leidt dit tot gevaarlijke situaties. Niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor omwonenden, laat de politie weten. Denk aan brandgevaar, overlast door gebruik en aantasting van de gezondheid van omwonenden en de gebruikers of eigenaren van buurpanden. Nog tijdens de actie is een 20-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Hij is na verhoor met een dagvaarding heengezonden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De boxencontroles zijn een samenwerkingsverband tussen verschillende basisteams, (specialistische) politieafdelingen en externe partners zoals het stadsdeel, gemeente en het OM. Ze dienen een dubbel doel. Aan de ene kant om gezamenlijk het zicht op en inzicht in ondermijnende activiteiten te vergroten, deze te analyseren en aan te pakken en aan de andere kant het zichtbaar zijn in de wijk. Dat laatste leverde ook afgelopen week weer bruikbare informatie op vanuit buurtbewoners. Over onder andere personen in de nachtelijke uren met bigshoppers, flitsbezoekers en henneplucht in trappenhuizen. Omwonenden reageerden veelal positief op de controles. Door opvolging te geven aan deze meldingen, wil de politie het veiligheidsgevoel van buurtbewoners verhogen.

Vermoedens van criminele activiteiten of verdachte situaties? Meld het bij de politie via 0900-8844, online of via jouw wijkagent. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.