Home Overzicht Dubbele zege met vier hattricks voor Tigers U19

Dubbele zege met vier hattricks voor Tigers U19

0

Twee afspraken voor de Tigers afgelopen weekend. De eerste was in Enschede, waar Amsterdam naar 1-11 raasde. Door een blessure van een Tiger werd de wedstrijd gestaakt en bleven de Lions meer tegengoals bespaard. De tweede afspraak was thuis tegen Groningen. Door de storm van twee weken geleden was deze wedstrijd afgelast.

IJshockey| Lewis Daniëls | Foto’s Hans Bakker

Het grootste probleem dit jaar in de U19-competitie is het gebrek aan sterke teams. De ploegen uit Groningen en Enschede, die beide onderaan bungelen, zijn ondanks talenten als de Groningse Merel Slopsema (ze haalde goud met haar team op het wk in Mexico) eigenlijk te zwak voor deze competitie en Slopsema kan de kar niet alleen trekken. Dat Enschede het niet redt in deze competitie is omdat al hun overige jeugdteams in een lagere divisie spelen en zo niet worden klaargestoomd voor het ‘echte werk.’ Clubs met een hoger niveau zoals Tilburg en Den Haag en in mindere mate Zoetermeer laten U19 links liggen. Zij plaatsen hun betere spelers liever gelijk in de teams van de eerste divisie met als doel ze te laten doorstromen naar de BeNe League. Blijven Amsterdam, Eindhoven en Heerenveen als voornaamste teams over en Dordrecht en Den Bosch als de middenmotors.

Daarmee is niet gezegd dat Amsterdam het alleen maar goed doet door gebrek aan tegenstand, integendeel. Het team is onder begeleiding van Hennie Jaspers gegroeid en beter gaan samenwerken. Van de zestien gespeelde wedstrijden werden slechts twee verloren, een thuis van Heerenveen en een uit in Dordrecht. Beide teams werden later alsnog door de Tigers verslagen en hebben tot nu toe twaalf en dertien punten minder dan de Amsterdammers.

Enschede Lions
Nijs Hille had een leuke avond in Twente. Hij sloeg de uitwedstrijd van Amsterdams eerste team tegen Leeuwarden over (deze eindigde in 0-11 voor de Tigers) om zijn oud-ploeggenoten bij te staan en schoot vier keer in het doel van de Lions. Twee op eigen kracht en twee met hulp van Zaran Zaitsoff, Noah Smits, Laurence Bos en Luca Mathis. Robel Veltheer trapte na anderhalve minuut zonder assist af met de 0-1. Acht minuten later maakt hij het met een assist van Malachy Conghaile 0-4. De overige goals worden gemaakt door Noah Smits (zonder assist), Zaran Zaitsoff, Laurence Bos en Luca van den Heuvel, die ook twee keer toeslaat. De assists zijn van Laurence Bos, Luca Mathis, Mark Gasseling, Noah Smits en Yoran Hilberdink. De Lions bereiken een keer de goal van Amsterdam. Een degelijke overwinning van de Tigers die nog groter was geworden als een van de Tigers niet geblesseerd raakte. In de negenenveertigste minuut wordt de wedstrijd gestaakt.

GIJS Groningen
De volgende avond is Zebediah Oware ook van de partij. Hij zet de Tigers na twee minuten spelen met een assist van Noah Smits op voorsprong. Mark Gasseling begint kort daarop aan de eerste van zijn hattrick, Malachy Conghaile en Laurence Bos helpen hem aan de puck.

Het duurt tot de achttiende minuut voordat Robel Veltheer met een assist van Noah Smits het derde punt voor de Tigers scoort. Eerst overleeft Amsterdam zonder al te veel moeite een dubbele powerplay van Groningen, dat geen grip op het spel krijgt en het thuisvak amper verlaat. Het spel van Groningen wordt harder. Meerdere Gijsen gaan met uiteenlopende tijdstraffen naar de kant, wat hun positie er niet beter op maakt. Begrijpelijk is de frustratie wel. Het team wordt het hele seizoen al geplaagd door tegenslag en is eigenlijk niet op zijn plek in deze competitie. Dit ondanks de inzet van de eerder genoemde Merel Slopsema en Femke Bakker, die vorig jaar met het nationale vrouwenteam hoge ogen scoorde in China. Zij houden het hoofd koel en blijven het proberen.

Luca van den Heuvel begint aan zijn hattrick als hij de puck van Zebediah Oware krijgt toegespeeld, 4-0. Nijs Hille maakt even later met assists van Malachy Conghaile en Gleb Lavryshko zijn vijfde punt van het weekend en zet daarmee de stand op 5-0. Billy Grapperhaus passt de puck naar Lars Kan, die daar de zesde goal mee binnenhaalt. Een halve minuut later is het weer raak. Nijs Hille trekt met Luca van de Heuvel naar de Groningse goal en laat hem zijn tweede punt maken, 7-0.

Billy Grapperhaus staat al een tijdje op de loer en begint zijn offensief in de derde periode. Hij slaat in nog geen zes minuten drie maal achter elkaar toe, 10-0. De eerste doet hij helemaal zelf, de tweede en derde zijn in samenwerking met Nijs Hille en Mark Gasseling, die kort daarna met een voorzet van Hille de tweede van zijn drie goals scoort. Tussentijds heeft Luca van den Heuvel na een pass van Zaran Zaitsoff zijn hattrick gehaald. De teller komt op 13-0 als Zaitsoff munt slaat uit de voorzet van Noah Smits. Even later valt met een assist van Grapperhaus de derde goal voor Gasseling, 14-0. Nijs Hille probeert het nog een keer en schiet prijs, 15-0.

Andere positie
Wie het team heeft gevolgd leest nu meer verschillende namen dan voorheen, een direct gevolg van het beleid van coach Hennie Jaspers die de spelers leerde beter samen te werken. Hij kijkt tevreden terug op de wedstrijd, al speelde zijn team niet helemaal volgens het door hem beoogde systeem. ‘Dat komt onder andere door het lagere tempo van Groningen, waardoor het lastig is je eigen snelheid te blijven aanhouden.’ Omdat de positie van Amsterdam geen moment in gevaar was durfde hij het aan de spelers in de derde periode zelf hun plek op het ijs te laten kiezen. Forwards stonden zo voor een keer in de defence en andersom. Bedoeling is dat de spelers elkaars plek op het veld zo beter begrijpen en daar naar handelen. En het heeft nog een voordeel. ‘Het haalt de spelers uit hun keurslijf, ze krijgen vaak op jonge leeftijd al een vaste plek op het veld, maar wie zegt dat ze niet voor meer inzetbaar zijn?’ De wisseling van opstelling in de derde periode deed het team vanavond in elk geval goed. In dit gedeelte vielen de meeste goals. Wie weet staan de spelers volgende week weer op een andere dan hun gebruikelijke plek in het veld, al is dat niet waarschijnlijk. ‘Aanstaande zondag spelen we tegen Eindhoven. Dat wordt een heel andere wedstrijd dan die van afgelopen weekend.’

check amsteltijgers.nl