Home BoekvandeWeek Boek van de Week ‘Duizend ogen’ van Samanta Schweblin

Boek van de Week ‘Duizend ogen’ van Samanta Schweblin

0

Boek van Week 49

Een van de meest verrassende boeken die ik dit jaar heb gelezen is Duizend ogen van Samanta Schweblin.

Het is een raamvertelling waarin diverse personen eigenaar zijn van een zogenaamde ‘kentuki’, een soort surrogaathuisdier. Deze knuffels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Denk aan een konijn, een draak of een kraai. Ook zijn er mensen die kentuki ‘zijn’. Je kunt namelijk door bepaalde software aan te schaffen toegang krijgen tot iemands kentuki en op die manier via de knuffel meekijken wat iemand zoal doet in zijn of haar dagelijks leven. Dit levert van tijd tot tijd onheilspellende taferelen op.

Zo ziet de Peruaanse Emilia hoe de nieuwe vriend van haar Duitse ‘baasje’ geld steelt uit haar portemonnee. Moet zij haar waarschuwen voor haar onbetrouwbare vriend en zo ja, hoe? En koopt Enzo een kentuki voor zijn zoontje waarmee hij zelf een band krijgt. Hij raakt zo gesteld op de knuffel dat hij contact probeert te leggen met degene die het ding bestuurd. Deze persoon blijkt andere ideeën over hun relatie te hebben dan Enzo.

Net zoals De cirkel van Dave Eggers verkent Samanta Schweblin de grenzen van privacy in tijden van social media. Duizend ogen is intrigerend, onheilspellend en soms ronduit griezelig.

_____

Duizend ogen is geschreven door Samanta Schweblin
vertaald door Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal
en verschenen bij uitgeverij Meridiaan
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145