Home Overzicht Dwalen op 4 mei langs 200 oorlogsmonumenten met bijzondere wandelkaart

Dwalen op 4 mei langs 200 oorlogsmonumenten met bijzondere wandelkaart

0
Ontwerp Corine Datema | Gert Jan Kocken.

Om de herdenkingen op 4 en 5 mei in Amsterdam toegankelijk te maken, is er een bijzondere wandelkaart gemaakt. Daarop staan tweehonderd oorlogsmonumenten die bezocht kunnen worden, om zo de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Ook zijn er podcasts met Amsterdamse oorlogsverhalen verschenen. De 27 adressen uit deze podcasts staan ook op de kaart.

Dwaal op 4 mei door de stad, van monument tot monument, luister podcasts en herdenk op eigen manier en moment.

Op 4 mei kun je met een speciale wandelkaart een eigen route samenstellen en dwalen in de Plantagebuurt met een van de zesentwintig podcasts van monument naar monument. De kaarten, monumenten en podcasts bieden samen toegang tot een diverse en indringende collectie verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam; van het alledaagse leven tot de Jodenvervolging, van verzet, bombardementen, hongerwinter, fusillades tot de oorlog in Nederlands overzeese gemeenten en koloniën.

Wandelkaart

De basis van de Wandelkaart bestaat uit het kunstwerk van Gertjan Kocken ‘Depictions of Amsterdam 1940 – 1945’. Het werk bestaat uit 101 kaarten, plannen en luchtfoto’s die gedurende de oorlog door uiteenlopende partijen om verschillende redenen, op verschillende momenten zijn gemaakt en gebruikt. Denk aan militaire targets, verdedigingswerken, deelnemers aan voedselprogramma’s, verzetskaarten, en kaarten met daarop de verspreiding van de joodse gemeenschap over de stad.

De kaarten komen uit verschillende archieven wereldwijd, zijn gescand of gefotografeerd en in photoshop geschaald, accenten losgehaald, en eindeloos gestapeld, om zodoende hiërarchie aan te brengen. Aan deze 101 oude kaarten is informatie uit 2021 toegevoegd. Op 1 mei verschijnt de Wandelkaart als speciale bijlage in Het Parool. En is ook te zien op 4en5meiamsterdam.nl/wandelkaart

Podcasts

Zesentwintig verhalende podcasts zijn op hun historische plekken op de Wandelkaart gezet zodat je luisterend door straten en pleinen die een rol spelen in het verhaal kunt lopen.
Speel de podcasts af op jouw telefoon (bij Spotify, Apple, via deze link of bij een van de andere podcast platforms).