Home Dwars Dwars 225 is verschenen

Dwars 225 is verschenen

0

De feestdagen staan weer voor de deur. Feestdagen die helaas ook dit jaar weer in het teken van de coronapandemie zullen staan. Met hoeveel mensen kunnen we het dit jaar samen vieren? En in hoeverre mag de horeca open tijdens de feestdagen?
Helaas gooien de maatregelen ook weer roet in het eten voor de Talkshow van Dwars in de Jungle. Deze kan in elk geval in december niet doorgaan.

Het nieuwe nummer van Dwars, 225, gaat gelukkig wel gewoon door. Onze middenpagina’s brengen u alvast in kerstsferen met foto’s van een bijzondere kerststal uit de collectie kerststallen van de Hofkerk.

Verder vindt u in dit nummer twee artikelen die ingaan op het Joodse verleden in ons stadsdeel. ‘Drie joodse herkomsten’ is de titel van het boek van de schrijvers Anne-Ruth Wertheim en Rudi Künzel, over hun onderzoek naar Heijermans’ toneelvoorstelling Ghetto. En in het Oosterpark ligt de Klaartje de Zwarte-Walvischbrug. De brug blijkt vernoemd te zijn naar de joodse Klaartje de Zwarte-Walvisch, die tijden de Tweede Wereldoorlog een indringend dagboek bijhield.

De afgelopen tijd overleden er twee bijzondere inwoners van Oost. In september overleed Dror Cohen Rapoport. Hij was een gedreven vrijwilliger die zich heeft ingezet voor de toegankelijkheid van Amsterdam voor blinden en slechtzienden. En Anton Valens, kunstschilder en schrijver, overleed op zondag 7 november op 57-jarige leeftijd. Zij worden beide in dit nummer herdacht met een In Memoriam.

Wij ontvangen graag reacties op onze artikelen. U kunt ze sturen naar [email protected].

De redactie van Dwars wenst je  veel leesplezier en hele fijne feestdagen