Home Kunst Vluchtelingenbeleid verbeeld in Framer Framed

Vluchtelingenbeleid verbeeld in Framer Framed

0

Als je Framer Framed binnenkomt, lijkt het alsof je in een winkel staat waar handgemaakt speelgoed wordt verkocht, een kleurrijk, aantrekkelijk geheel. Pas als je de bijbehorende verhalen tot je door laat dringen, blijkt er iets niet te kloppen. Powerplay – Deals all over is een installatie over de gevolgen van het Europese asielbeleid.

De Europese Unie sluit overeenkomsten die als doel hebben vluchtelingen buiten de deur te houden. Zoals in de Turkije-deal is afgesproken worden daar vluchtelingen opgevangen. Ter plekke wordt bepaald of deze vluchtelingen de oversteek naar Europa mogen maken. Of in de Mali-deal, waar het land ontwikkelingsgeld krijgt in ruil voor strengere grensbewaking. Deze en andere deals heeft het collectief verbeeld in speelgoed voor kinderen.

De deals zorgen ervoor er niet alleen voor dat minder vluchtelingen in Europa aankomen, maar ze zorgen er ook voor dat de kansen op een menswaardig bestaan kleiner worden van mensen die huis en haard gedwongen moeten verlaten. De deals vergroten hun onveiligheid.

De tentoonstelling laat de realiteit zien van mensen die de consequenties van de deals direct ervaren. Deals all over verbeeldt hoe het is om ontwricht te zijn en de drang tot overleven; het laat de trots, liefde en kracht zien van de kunstenaars.

We sell reality is een collectief van vijftien social designers. De meeste leden zijn vluchtelingen wiens leven in de wachtstand staat. Pas als ze een verblijfsvergunning hebben kunnen ze verder met hun leven. De groep reflecteert op de paradox van gesloten grenzen voor de één en open grenzen voor de ander. Voor migranten die geen rijkdommen bezitten blijken de grenzen vrijwel onmogelijk te passeren, voor iemand die een Europees paspoort heeft, vormen dezelfde grenzen gen enkele belemmering. Met hun projecten maakt het collectief de afhankelijkheidspositie zichtbaar die hierdoor ontstaat.

Powerplay – Deals All Over, is te bezichtigen tot 19 november in Framer Framed, Oranje Vrijstaatkade 71. Leden van het collectief zijn op vrijdag, zaterdag en zondag aanwezig om inzage te geven in het proces en bezoekers te woord te staan. Openingstijden dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Gratis entree, donaties zijn mogelijk. Check Framer Framed