Home Overzicht Earth, Wind & Fire maken Hotel Breeze het eerste zero-energy hotel ter...

Earth, Wind & Fire maken Hotel Breeze het eerste zero-energy hotel ter wereld

2

Aan het begin van de zomer opende Hotel Breeze aan de Bert Haanstrakade op IJburg haar deuren. Dit hotel moet zichzelf volledig kunnen voorzien in haar energiebehoefte door een revolutionair nieuw concept genaamd Earth, Wind & Fire. In dit klimaatsysteem, dat is ontwikkeld door dr. ing. Ben Bronsema, wordt slim gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen zon, wind, water en aarde.

 Eelco Hiemstra

Airconditioning, verwarming en het verwarmen van water zijn in grote gebouwen, en met name in hotels, de grootste energieverbruikers. Om een energieneutraal hotel te realiseren ligt het dan ook voor de hand om je in eerste instantie op die verbruikers te richten. In het Earth, Wind & Fire (EWF) concept in Hotel Breeze wordt gebruik gemaakt van een ventilatiesysteem dat nauwelijks energie kost en waarvan de restwarmte ondergronds wordt opgeslagen of direct wordt gebruikt voor het verwarmen van douchewater. Breeze is het eerste gebouw ter wereld dat volgens dit principe gebouwd is.

Hotel Breeze in de zomer.

De bedenker van dit concept, de inmiddels 84 jarige Delftse ingenieur Ben Bronsema, hield zich in zijn actieve loopbaan altijd al bezig met airconditioningsinstallaties. Zo is hij onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de airconditioning in één van de terminals op Schiphol. Omdat mensen vaak niet erg tevreden zijn over de werking van de airco en de luchtkwaliteit in hun gebouw, bleef Bronsema zoeken naar alternatieve installaties.

Termietenheuvels als voorbeeld
Met een overheidssubsidie van ongeveer 1 miljoen euro begon Bronsema in 2007 aan de ontwikkeling van een theoretisch concept dat geïnspireerd is door de natuurlijke klimaatbeheersing in een termietenheuvel. Die heuvels zijn van binnen altijd op een constante temperatuur terwijl het in de woestijn overdag tot 40 graden warm wordt en het ’s nachts afkoelt tot onder het vriespunt. Dit doen termieten door de luchtstroom te controleren door steeds ergens een deurtje te openen en een andere te sluiten.

Toen Bronsema in 2013 de resultaten van zijn concept in zijn proefschrift over natuurlijke airconditioning publiceerde was hij vastbesloten. Hij wilde niet dat zijn proefschrift zoals vele andere ergens in een boekenkast zou komen te staan, maar hij wilde dat zijn concept ook daadwerkelijk gebruikt zou worden. Als een ware handelsreiziger is hij daarom met zijn concept de hele bouwwereld langsgegaan. Door de crisis duurde het echter nog zes jaar voordat zijn theorieën, nu in Hotel Breeze, in de praktijk konden worden gebracht.

Hotel Breeze in de winter.

 

2 REACTIES